Toimintaympäristö ja liiketoiminta-alueiden kehittyminen tammi–joulukuussa 2024
Defense and Security -liiketoimintasegmentti
Defense & Security -liiketoimintasegmentin tammi-joulukuun 2024 liikevaihto nousi 42,3 prosenttia edellisvuodesta 51,6 miljoonaan euroon (36,2 miljoonaa euroa). Liikevaihdon kasvuun vaikuttivat erityisesti Bittium Tough SDR -radioiden kasvaneet toimitusmäärät ja palveluprojektien lisääntyminen.
Käyttökate oli 13,6 miljoonaa euroa (1,9 miljoonaa euroa) eli 26,4 prosenttia liikevaihdosta.
Tutkimus- ja tuotekehityskulut laskivat 6,3 miljoonaan euroon (10,8 miljoonaa euroa), mikä vastaa 12,2 prosenttia liikevaihdosta (29,8 prosenttia). Tuotekehitysinvestoinnit kohdistuivat Bittium TAC WIN -taktisen tiedonsiirtojärjestelmän ja Bittium Tough SDR -radioiden ja niiden ohjelmistojen edelleen kehittämiseen kilpailukyvyn ylläpitämiseksi ja ominaisuuksien parantamiseksi. Näistä aktivoitiin taseeseen 3,6 miljoonaa euroa, mikä oli 1,4 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuosi sitten.
Liiketulos oli 8,6 miljoonaa euroa (-3,2 miljoonaa euroa), mikä vastaa 16,7 prosenttia liikevaihdosta (-8,7 prosenttia). Liiketuloksen parantumiseen edellisvuodesta vaikuttivat liikevaihdon kasvun lisäksi toiminnan tehostamiseen ja kannattavuuden parantamiseen tehdyt toimenpiteet ja edellisvuotta pienemmät tuotekehityskulut.
Uusien tilausten määrä vuonna 2024 oli 68,4 miljoonaa euroa (38,6 miljoonaa euroa). Joulukuun lopussa tilauskanta oli 34,5 miljoonaa euroa (17,5 miljoonaa euroa).
DDEFENSE & SECURITY -LIIKETOIMINTASEGMENTIN TUNNUSLUVUT, MEUR | 2024 | 2023 |
---|---|---|
Liikevaihto | 51,6 | 36,2 |
Käyttökate | 13,6 | 1,9 |
Käyttökate % liikevaihdosta | 26,4 | 5,3 |
Liikevoitto/ -tappio | 8,6 | -3,2 |
Liikevoitto / -tappio % liikevaihdosta | 16,7 | -8,7 |
Tuotekehityskulut | 6,3 | 10,8 |
Aktivoidut tuotekehityskulut | -3,6 | -5,0 |
Uudet tilaukset | 68,4 | 38,6 |
Tilauskanta | 34,5 | 17,5 |
Henkilöstön määrä kauden lopussa | 233 | 230 |
Liiketoiminnan kehittyminen ja markkinanäkymät
Epävarmuus maailmanpoliittisessa tilanteessa on johtanut valtioiden puolustusbudjettien kasvattamiseen, mikä on vaikuttanut puolustusteollisuuden tuotteiden ja palveluiden kysyntään. Kasvaneita puolustusmäärärahoja kohdistettiin ensimmäisessä vaiheessa pääosin kulutustarvikkeisiin, mutta jatkossa budjetteja tultaneen myöntämään myös eri maiden puolustusvoimien modernisointi- ja kehityshankkeisiin. Tämä on näkynyt kiinnostuksen kasvuna Bittiumin taktisia kommunikaatioratkaisuja kohtaan.
Suomen Nato-jäsenyydellä nähdään olevan positiivinen vaikutus Bittiumin puolustus- ja viranomaistuotteiden kysyntään erityisesti Nato-maissa. Nato-jäsenyys on mahdollistanut myös Bittiumin tuotteiden ja järjestelmien laajan näkyvyyden Nato-harjoituksissa, minkä uskotaan kasvattavan tuotteiden tunnettuutta kansainvälisillä markkinoilla.
Bittiumin tuotteet ovat mukana useissa kansainvälisissä asiakaspiloteissa ja kilpailutuksissa, joissa asiakkaat testaavat tuotteita eri laajuisiin taktisen viestinnän tarpeisiinsa. Puolustusmarkkinoilla taktisessa tiedonsiirrossa valtioiden puolustusvoimat ja muut viranomaistahot tarvitsevat verkkoja, joissa liikkuvat verkon käyttäjät voivat siirtää luotettavasti ja tietoturvallisesti yhä suurempia datamääriä. Tämä luo kysyntää taktiselle IP-pohjaiselle kommunikaatiojärjestelmälle, radioille sekä muille taktisen tiedonsiirron ratkaisuille. Puolustusteollisuuden pitkät myyntisyklit vaikuttavat hidastavasti myynnin kehittymiseen ja vaikeuttavat sen ennustamista.
Yhteistyö Suomen Puolustusvoimien kanssa vahvistui entisestään, kun Bittium Oyj:n tytäryhtiö Bittium Wireless Oy ja Puolustusvoimat solmivat kumppanuussopimuksen vuosille 2025–2036. Sopimuksella hankittavat Kumppanuuden Palvelut kohdistuvat Puolustusvoimien käytössä olevien Bittiumin valmistamien johtamisjärjestelmien elinkaaren aikaiseen rakentamiseen ja ylläpitoon. Näitä järjestelmiä ovat muun muassa taktiset kommunikaatiojärjestelmät ja niihin liittyvät tuotteet (Bittium Tactical Wireless IP Network, Bittium Tough SDR, Bittium Tough VoIP) sekä niiden ylläpito ja jatkokehitys.
Kumppanuussopimus on Bittiumin kasvustrategiassa tärkeä saavutus ja antaa raamit Bittiumin tuotteiden, ohjelmistojen ja palvelujen ostamiseen. Hankinnat suunnitellaan yhdessä Puolustusvoimien kanssa kullekin vuodelle ja Puolustusvoimat tulee tekemään erilliset hankintatilaukset tuotteista ja palveluista useassa erässä kumppanuussopimuksessa sovitun mukaisesti. Kumppanuussopimuksen rahallinen arvo riippuu Puolustusvoimien eri hankkeiden varustelutarpeista ja rahoituksesta sekä sovittavista ylläpito- ja kehittämispalveluista kullekin vuodelle.
Puolustusvoimat aloitti Bittium Tough SDR -sotilas- ja ajoneuvoradioiden ja niihin liittyvien varusteiden sarjahankinnat. Sarjahankinta mahdollistaa uusien radioiden käytön laajentamisen kaikissa puolustushaaroissa ja Pääesikunnan alaisissa laitoksissa. Tilauksen toimitukset aloitettiin vuoden 2024 aikana ja ne saatetaan valmiiksi vuoden 2025 aikana.
Myös Bittium TAC WIN -tiedonsiirtojärjestelmän tuotetoimitukset ja Tough Comnode -laitetoimitukset Puolustusvoimille jatkuivat. Puolustusvoimat tekivät myös järjestelmätukitilauksen koskien TAC WIN – ja Tough VoIP -kommunikaatiojärjestelmiä. Alkuvuonna aloitetun uuden taktiseen tiedonsiirtoon tarkoitetun IP-reititysprotokollan kehittäminen Puolustusvoimien liikkuviin ja tukiasemattomiin verkkoihin eteni suunnitellusti.
Defense & Security -liiketoimintasegmentin strateginen tavoite on kasvaa kansainvälisillä puolustusmarkkinoilla ja voittaa uusia kansainvälisiä asiakkuuksia. Vuonna 2024 Bittium julkaisi uusia yhteistyöhankkeita kansainvälisten puolustusalan toimijoiden kanssa. Yhteistyöhankkeet maailman suurimpien lukeutuvien toimijoiden kanssa ovat merkittäviä askeleita yhtiön kansainvälistymisstrategiassa tarjoten myös hyvän lähtökohdan muille mahdollisille yhteistyöhankkeille tulevaisuudessa.
Bittiumin johtaman tutkimus- ja yrityskonsortion jäsenet allekirjoittivat F-35-hävittäjähankintaan liittyvän epäsuoran teollisen yhteistyön raamisopimuksen yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin kanssa. Kolmevuotisessa projektissa kehitetään menetelmiä ja kyvykkyyksiä spektrinhallintaan, mikä parantaa kyvykkyyttä taktisen tilannekuvan muodostamisessa vahvistaen myös Bittiumin taktisten kommunikaatiojärjestelmien tiedonsiirtokapasiteettia entisestään vaativissa taistelutilanteissa. Konsortio allekirjoitti myös toisen raamisopimuksen Lockheed Martinin kanssa koskien taktisten verkkojen kybertilannekuvan kehittämistä. Konsortion vetovastuu tarjoaa hyvän lähtökohdan muille mahdollisille yhteistyöhankkeille tulevaisuudessa.
Kesäkuussa Bittium ja BAE Systems allekirjoittivat raamisopimuksen, jonka mukaan BAE Systems voi tarjota Bittiumin taktisen tiedonsiirron tuotteita, palveluita ja järjestelmiä asiakkailleen Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja kansainvälisesti. Sopimus koskee vuosia 2024–2027 ja se ei sisällä minimiostovaadetta eikä yksinoikeutta Bittiumin tuotteiden myyntiin. Osana raamisopimusta yhtiöt aikovat osallistua valikoituihin lähivuosina tulossa oleviin taktisen tiedonsiirron tuotteita koskeviin kilpailutuksiin.
Kroatian Puolustusministeriö hyväksyi Bittiumin taktisen tiedonsiirtojärjestelmän ja Bittium Tough SDR -ajoneuvoradiot Kroatian asevoimien käyttöön. Hyväksyntää on edeltänyt useiden vuosien mittainen tuotteiden pilotointi- ja käyttöönottovaihe Kroatian merivoimille, joka toteutettiin yhteistyössä Bittiumin kroatialaisen kumppanin, informaatioteknologian ratkaisuja tarjoavan IntellByte INFOn kanssa. Heinäkuussa Bittium sai tilauksen TAC WIN -järjestelmätuotteista ja Tough SDR -radioista Kroatian meri- ja maavoimille. Tilaus oli osa nelivuotista puitesopimusta, jonka IntellByte INFO solmi Kroatian puolustusministeriön kanssa taktisen tiedonsiirron järjestelmien toimittamisesta ja integroinnista Kroatian asevoimien eri puolustushaarojen käyttöön. Kroatian meri- ja maavoimien taktisen tiedonsiirron uudistus on osa Kroatian asevoimien johtamisjärjestelmäuudistusta.
Itävallassa Bittiumin taktisen viestintäjärjestelmän käyttöönotto paikallisarmeijassa jatkui ja järjestelmätuotteiden toimitukset sekä niiden integrointi ja testaus jatkuivat.
Yleinen tietoisuus mobiilien tietoturvauhkien vaaroista on lisääntynyt ja kiinnostus tietoturvallisia matkaviestimiä kohtaan on kasvanut. Älypuhelinten ja älypuhelinsovellusten käyttö lisääntyy viranomaismarkkinoilla, mikä luo kysyntää tietoturvallisille Bittium Tough Mobile -älypuhelimille ja Bittiumin tuotealustaan pohjautuville asiakaskohtaisille erikoisterminaaleille sekä tietoturvallisille ohjelmistoratkaisuille. Päätelaitteiden ja ohjelmistoratkaisujen myynnin odotetaan kehittyvän maltillisesti viranomaismarkkinoiden luonteen mukaisesti.
Naton tietojärjestelmävirasto (NATO Communications and Information Agency, NCIA) listasi Bittium Tough Mobile 2 C -kommunikaatioratkaisun Naton hyväksyttyjen tietoturvatuotteiden tuotelistalle (NATO Information Assurance Product Catalogue, NIAPC). NATO Restricted -tason käyttöön hyväksytty korkean tietoturvan kommunikaatioratkaisu on tarkoitettu valtionhallintojen ja viranomaisten viestintään. Suomen Nato-jäsenyydellä uskotaan olevan positiivinen vaikutus Bittiumin puolustus- ja viranomaistuotteiden kysyntään erityisesti Nato-maissa.
Bittium SafeMove Mobile VPN -salausohjelmiston Windows-versio sai kansallisen hyväksynnän TL IV -turvallisuusluokan tiedon salaamiseen. Nyt SafeMove VPN -salausohjelmaa käyttävät viranomaiset voivat siirtää TL IV -luokiteltua tietoa langattomasti verkon yli. Bittium myös toteutti Bittium SafeMove Mobile VPN -ohjelmistoonsa yhdysvaltalaisen standardisointivirasto NIST:n (National Institute of Standards and Technology) standardisoiman kvanttiturvallisen (Post-Quantum Cryptography, PQC) ML-KEM-algoritmin. Tämän myötä ohjelmisto tarjoaa kvanttiturvalliset yhteydet mobiililaitteen ja organisaation palveluiden välillä ja suojaa näin organisaation sensitiivistä tietoa kvanttilaskennan uhilta.
Tietoturvallisten Meksikon valtiolle kehitettyjen Mexsat-satelliittipuhelimien toimitukset jatkuivat Bittiumin yhteistyökumppanille Inmosatille Meksikoon uusien viranomaisorganisaatioiden ottaessa käyttöön satelliittiviestinnän osaksi viestintäjärjestelmäänsä.
Medical-liiketoimintasegmentti
Medical-liiketoimintasegmentin tammi-joulukuun 2024 liikevaihto laski 12,6 prosenttia edellisvuodesta 19,3 miljoonaan euroon (22,0 miljoonaa euroa). Liikevaihdon laskuun vaikutti uusien tuotteiden ja tuotevarianttien lääkintälaitehyväksyntöjen hidas eteneminen, mikä on osaltaan hidastanut myynnin kasvattamista.
Käyttökate oli 0,7 miljoonaa euroa (0,8 miljoonaa euroa) eli 3,5 prosenttia liikevaihdosta.
Liiketulos oli -0,9 miljoonaa euroa (-0,9 miljoonaa euroa), mikä vastaa -4,5 prosenttia liikevaihdosta (-4,0 prosenttia). Liiketulokseen vaikuttivat toiminnan tehostamiseen ja kannattavuuden parantamiseen tehdyt toimenpiteet ja edellisvuotta pienemmät tuotekehityskulut. Lisäksi liiketulosta rasittivat yhteensä noin 0,7 miljoonan euron lisäkulut, jotka syntyivät lääkinnällisten laitteiden regulatiivisen osaamisen vahvistamisesta ja ulkopuolisten asiantuntijoiden käyttämisestä.
Tutkimus ja tuotekehityskulut olivat 5,3 miljoonaa euroa (7,7 miljoonaa euroa) eli 27,4 prosenttia liikevaihdosta (35,1 prosenttia). Tutkimus- ja tuotekehitysinvestoinnit kohdistuivat olemassa olevien mittalaitteiden sekä diagnostiikkaohjelmistojen ja -järjestelmien kehittämiseen, jotta ne tukisivat paremmin markkinakehitystä ja asiakastarpeita, sekä vastaisivat paremmin kiristyneisiin viranomaisvaatimuksiin.
Tuotekehityskuluja aktivoitiin taseeseen 1,4 miljoonaa euroa, joka oli 0,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuosi sitten. Uusien tilausten määrä vuonna 2024 oli 19,9 miljoonaa euroa (23,1 miljoonaa euroa). Joulukuun lopussa tilauskanta oli 6,1 miljoonaa euroa (5,5 miljoonaa euroa.)
MEDICAL-LIIKETOIMINTASEGMENTIN TUNNUSLUVUT, MEUR | 2024 | 2023 |
---|---|---|
Liikevaihto | 19,3 | 22,0 |
Käyttökate | 0,7 | 0,8 |
Käyttökate % liikevaihdosta | 3,5 | 3,8 |
Liikevoitto/ -tappio | -0,9 | -0,9 |
Liikevoitto / -tappio % liikevaihdosta | -4,5 | -4,0 |
Tuotekehityskulut | 5,3 | 7,7 |
Aktivoidut tuotekehityskulut | -1,4 | -1,9 |
Uudet tilaukset | 19,9 | 23,1 |
Tilauskanta | 6,1 | 5,5 |
Henkilöstön määrä kauden lopussa | 103 | 107 |
Liiketoiminnan kehittyminen ja markkinanäkymät
Terveydenhuollon teknologiamarkkinoilla on tapahtumassa merkittävää kehitystä potilaiden monitoroinnissa. Sairauksien ja terveysongelmien ennaltaehkäisyyn panostetaan varhaisdiagnostiikan avulla, potilaiden kotiuttamista tavoitellaan yhä aikaisemmassa vaiheessa sairaala- ja hoitopäivien vähentämiseksi ja etämonitoroinnin tarve kasvaa. Sairaalapäivien vähentäminen lisää merkittävästi tehokkuutta terveydenhuoltoon ja alentaa kustannuksia sekä parantaa hoitokokemusta.
Sekä terveysongelmien ennaltaehkäisyn että varhaisen kotiuttamisen edellytyksenä on tarkan seurannan ja mittauksen mahdollistaminen sairaalan ulkopuolella, mikä tuo erikoislääkäreiden diagnoosit käyttöön ajasta ja paikasta riippumatta. Näihin tarpeisiin vastaavat Bittiumin sydämen pitkäaikaiseen mittaamiseen ja monitorointiin tarkoitettu Bittium Faros -EKG-mittalaite, uniapnean kotimittaukseen tarkoitettu Bittium Respiro, lihasaktivaatiomittaukseen tarkoitettu EMG-mittalaite sekä Bittiumin tarjoamat diagnostiikkaohjelmistot. Aivojen sähköisen toiminnan mittaamiseen tarkoitettua Bittium BrainStatusta käytetään teho-osastoilla, mutta mittausta voidaan seurata myös etänä.
Lääketieteellisten laitteiden myynnin kehittymiseen vaikuttavat hoidon korvattavuuteen liittyvät vakuutuskäytännöt, jotka vaihtelevat maittain vaikuttaen etädiagnostiikkamarkkinoiden kehitysvauhtiin. Tämä vaikuttaa Bittiumin myyntiponnisteluiden keskittämiseen maantieteellisesti niihin maihin, joissa vakuutuskorvattavuus on hyvällä tasolla.
Vuoden lopussa Bittium kertoi strategiapäivityksen yhteydessä tuovansa markkinoille uuden lihasten sähköisen aktiivisuuden mittaamiseen tarkoitetun EMG-laitteen. EMG-mittaus on ollut yhtiön tuoteportfoliossa jo aiemmin ja kyseinen tuoteversio on käytössä yhtiön asiakkaalla Parkinsonin taudin tunnistamisessa. Etädiagnostiikkaan tarkoitetun laitteen muita sovellutusalueita ovat mm. kuntoutuksen etenemisen seuranta ja eri lihas- tai liikehäiriösairauksien tunnistaminen. Bittium jatkaa markkinoiden ja mahdollisten kumppaneiden kartoittamista kokonaisratkaisun tarjoamiseksi. EMG-mittalaite on MDR-vaatimusten mukainen lääkinnällinen laite, joka ei vaadi ilmoitetun laitoksen arviointia, mikä helpottaa tuotteen myyntiprosessia eri maissa.
Bittium jatkoi kumppanuusstrategiansa toteuttamista ja laajensi EKG-analyysiohjelmistojensa tarjontaa tekoälypohjaiseen sydämen diagnostiikkaohjelmistoon.
Vuosien mittainen yhteistyö Boston Scientific Cardiac Diagnosticsin (CDx) kanssa on jatkunut hyvin ja merkittävä osa Bittiumin EKG-mittalaitteiden myynnistä kertyi vuonna 2024 CDx:lle toimitetuista laitteista. CDx on yksi Yhdysvaltain johtavista EKG-mittauspalveluita tuottavista palveluntarjoajista. Bittium Faros EKG-mittalaitteita myytiin myös Euroopassa, Aasiassa ja Australiassa, mutta näillä markkinoilla EKG-mittalaitteiden markkina on huomattavasti pirstaleisempi, minkä takia volyymien kasvattaminen vaatii pitkäjänteistä työtä.
Bittium on hakenut uniapnean mittaamiseen käytettävälle Respiro-mittalaitteelle Euroopassa maakohtaisia lisähyväksyntöjä MDR-hyväksynnän lisäksi ja hyväksynnät on merkittäviltä osin saatu. Yhtiö keskittyy strategiansa mukaisesti Respiron myyntiin Euroopassa. Edellytysten täyttämistä Yhdysvaltain markkinoille tarvittavan myyntiluvan saamiseksi elintarvike- ja lääkevirasto FDA:ta (Food and Drug Administration) on jatkettu taustalla. Näihin lukeutuvat mm. tuotteen algoritmien kehittäminen ja laajat kliiniset testit, mistä syystä luvan saaminen voi kestää vuosia. Respiron myynnin odotetaan vahvistuvan ja muodostavan tulevaisuudessa yhden merkittävän kasvuajurin Medical-liiketoimintasegmentissä.
Aivojen sähköistä toimintaa mittaavan BrainStatus EEG-mittalaitteen käyttö tehohoidossa on jatkunut ja palautteet tuotteesta ovat positiivisia. Tuloksiin perustuen tuotetta on jatkokehitetty entistä paremmin teho-osastojen toimintaan ja järjestelmiin sopivaksi. Tehohoidon suositusten muuttuminen aivosähkökäyrän mittauksen osalta vaativampaan suuntaan odotetaan vaikuttavan positiivisesti BrainStatuksen kysyntään.
Viranomaisten sääntelyllä on vahva merkitys lääkinnällisten laitteiden saattamisessa markkinoille, ja vaatimukset vaihtelevat eri maissa. Prosessit ovat vaativia ja pitkäkestoisia ja yhtiö on kuluneen vuoden aikana panostanut tarvittavan osaamisen kasvattamiseen. Bittiumilla on menossa useita kehitysprojekteja, jotka tähtäävät lääkintälaitehyväksyntöihin eri maissa. Tärkeimmät kehityshankkeet ovat Bittium Faros EKG-mittalaitteen ja Bittium BrainStatus EEG-mittalaitteen Euroopan MDR-lääkintälaitehyväksynnät. Hyväksynnät tulee saattaa voimaan vuoden 2028 loppuun mennessä, jonka jälkeen tuotteiden nykyiset lääkintälaitehyväksynnät eivät ole enää voimassa.
Yhtiö on kuluneen vuoden aikana panostanut tarvittavan regulatiivisen osaamisen vahvistamiseen rekrytoinnilla ja käyttämällä ulkopuolisten asiantuntijoiden osaamista. Tästä on aiheutunut yhtiölle lisäkuluja yhteensä noin 0,7 miljoonaa euroa vuoden 2024 aikana.
Engineering Services -liiketoimintasegmentti
Engineering Services -liiketoimintasegmentin tammi-joulukuun 2024 liikevaihto laski 15,6 prosenttia edellisvuodesta 14,3 miljoonaan euroon (17,0 miljoonaa euroa). Liikevaihdon laskuun vaikutti haastava markkinatilanne erityisesti valmistavan teollisuuden puolella, jossa asiakkaat ovat joutuneet siirtämään tai perumaan tuotekehitysprojekteja kustannussäästöpaineiden takia. Tuotekehityspalveluprojektien määrän ollessa vähäisempi osa liiketoimintasegmentin osaajista on tehnyt Defence & Security -liiketoimintasegmentin asiakasprojekteja koko vuoden ajan ja tämä on mahdollistanut henkilöstön työllisyystilanteen säilymisen hyvällä tasolla.
Käyttökate oli 1,2 miljoonaa euroa (1,7 miljoonaa euroa) eli 8,3 prosenttia liikevaihdosta.
Liiketulos oli 1,2 miljoonaa euroa (1,7 miljoonaa euroa), mikä vastaa 8,2 prosenttia liikevaihdosta (9,7 prosenttia). Liiketuloksen kehittymiseen vaikuttivat asiakasprojektien pienempi määrä sekä toiminnan tehostamiseen ja kannattavuuden parantamiseen tehdyt toimenpiteet.
Tutkimus- ja tuotekehityskulut olivat 0,5 miljoonaa euroa (0,3 miljoonaa euroa) eli 3,5 prosenttia liikevaihdosta (2,0 prosenttia). Engineering Services -liiketoimintasegmentin tutkimus- ja tuotekehityskulut liittyivät toiminnan ja osaamisen kehittämiseen fokuksena radioteknologia ja ohjelmisto-osaamisen kehittäminen.
Uusien tilausten määrä vuonna 2024 oli 14,0 miljoonaa euroa (14,6 miljoonaa euroa). Joulukuun lopussa tilauskanta oli 4,5 miljoonaa euroa (4,7 miljoonaa euroa.
ENGINEERING SERVICES -LIIKETOIMINTASEGMENTIN TUNNUSLUVUT, MEUR | 2024 | 2023 |
---|---|---|
Liikevaihto | 14,3 | 17,0 |
Käyttökate | 1,2 | 1,7 |
Käyttökate % liikevaihdosta | 8,3 | 9,8 |
Liikevoitto/ -tappio | 1,2 | 1,7 |
Liikevoitto / -tappio % liikevaihdosta | 8,2 | 9,7 |
Tuotekehityskulut | 0,5 | 0,3 |
Aktivoidut tuotekehityskulut | 0,0 | 0,0 |
Uudet tilaukset | 14,0 | 14,6 |
Tilauskanta | 4,5 | 4,7 |
Henkilöstön määrä kauden lopussa | 129 | 131 |
Liiketoiminnan kehittyminen ja markkinanäkymät
Langattomassa tietoliikenteessä 5G-teknologian käyttöönotto etenee sekä verkko- että päätelaitepuolella. 5G-teknologialle allokoitujen radiotaajuuksien suuri määrä kasvattaa tarvittavien tuotteiden taajuusversioiden määrää ja luo siten kysyntää tuotevarianttien kehittämiselle. Erilaiset satelliittikommunikaation ratkaisutarpeet ja uudet teknologiat kasvattavat Bittiumin tuotekehitysosaamisen kysyntää uusien toimijoiden tullessa mukaan perinteiseen toimittajaverkostoon. Vuonna 2024 Bittium aloitti testaustarkoitukseen tarkoitetun satelliittijärjestelmässä toimivan päätelaiteen kehittämisen asiakkaalleen perustuen uuteen standardoituun satelliittiteknologiaan.
Monet Bittiumin asiakkaista kehittävät omia tuotteita ja palveluita kausittain tarpeidensa mukaan. Tarve tuotekehityskumppanille vaihtelee samassa syklissä aiheuttaen suuriakin vuotuisia eroja asiakkaan kanssa tehtävien projektien määrälle.
Yhteistyö olemassa olevien avainasiakkaiden kanssa on jatkunut hyvänä. Asiakasprojekteissa suunniteltiin muun muassa lääkinnällisiä laitteita, sulautettuja langattomia IoT-laitteita osana laajempaa kokonaisjärjestelmää, verkkopuolen radioita sekä satelliittipäätelaitteita, etähallittavaa kokonaisjärjestelmää ja sen liitettävyysratkaisua, liikennevalvontajärjestelmien liitettävyysosia, sekä ammattikäyttöön tarkoitettuja mittauslaitteita ja niiden liitettävyysratkaisuja. Saimme älykkäitä digitaalisia lukitusjärjestelmiä valmistavalle asiakkaallemme projektin päätökseen ja voitimme uusia asiakkaita muun muassa sähköautojen latausmarkkinoilta.
Päivitetyn strategian mukaisesti Engineering Services -liiketoimintasegmentissä kasvua tullaan hakemaan lisäksi puolustusteollisuuden markkinoilta, jonne tarjotaan suunnittelupalveluosaamista tuotteisiin ja palveluihin, joissa tarvitaan sulautetun ja langattoman laitteen suunnitteluosaamista. Tällaisia ovat mm. erilaiset sensorit, datalinkit ja antennit. Bittiumin pitkäaikainen kokemus puolustusteollisuuden vaatimuksista liittyen toimintaympäristön haastaviin olosuhteisiin sekä kokemus vahvasti säännellystä ympäristöstä yhdistettynä yhtiön alan vahvaan osaamiseen antavat Engineering Services -liiketoiminnalle hyvän lähtökohdan tarjota kustannustehokkaita ratkaisuja asiakkaiden tarpeisiin.
Digitalisaation myötä tietoturvallinen esineiden internet (Internet of Things, IoT) on merkittävä kehitysalue lähes kaikilla toimialoilla. Kysyntää Bittiumin suunnittelupalveluille ja räätälöidyille ratkaisuille luovat yritysten kasvava tarve digitalisoida toimintaansa, kerätä tietoa langattomasti, siirtää tieto internetiin ja pilvipalveluihin sekä valvoa ja ohjata laitteita sekä järjestelmiä etänä. Tätä varten markkinoille tarvitaan sekä vaativaan teollisuuskäyttöön että vapaa-ajan sovelluksiin tarkoitettuja tietoturvallisia laitteita, jotka keräävät laitteen käyttämien sensoreiden tuoman informaation ja luovat laitteelle luotettavan langattoman yhteyden internetiin ja pilvipalveluihin.
5G- ja IoT-radioteknologioiden käyttöönoton myötä digitalisoitujen laitteiden määrä kasvaa jatkuvasti. Laitteisiin tulee myös uusia yhä kehittyneempiä ominaisuuksia, jotka luovat kysyntää suunnittelupalveluille. Erilaisten järjestelmien ja teknologioiden integroinnilla onkin tärkeä rooli asiakkaalle tarjottavan kokonaispalvelun mahdollistamisessa.