Strategia, liiketoimintamalli ja arvoketju (SBM-1)
Vuoden 2024 strategian mukaisesti Bittiumilla on kolme liiketoimintasegmenttiä, jotka ovat biosignaalien mittaamiseen ja etämonitorointiin keskittyvä Medical, puolustus- ja viranomaismarkkinoille tuotteita ja palveluita tarjoava Defense & Security sekä tuotekehityspalveluja tarjoava Engineering Services. Liiketoimintasegmenttien lisäksi yhtiöllä on konsernitoiminnot, jotka sisältävät konsernihallinnon, strategisten hankkeiden ja pörssilistaukseen liittyvät toiminnot sekä konsernin omistamien toimitilojen vuokraamisen. Tämän lisäksi konsernitoiminnot tuottaa liiketoimintasegmenteille yhteisiä palveluita, jotka on perusteltua hoitaa keskitetysti.
Medical-liiketoimintasegmentin asiakkaita ovat terveydenhuollon ammattilaiset, sairaalat, terveyskeskukset sekä palveluntarjoajat, joille Bittium tarjoaa terveydenhuollon tuotteita ja palveluita biosignaalien mittaamiseen kardiologian, neurologian ja uniapneatestauksen osa-alueilla. Yhtiö kertoi vuoden 2024 lopussa tuovansa markkinoille lihasaktivaation mittaamiseen tarkoitetun mittalaitteen. Tuotteita ja palveluita tarjotaan globaalisti huomioiden kunkin maan lääkinnällisten laitteiden regulatiiviset hyväksyntäprosessit.
Engineering Services –liiketoimintasegmentissä keskiössä ovat asiakkaille toteutettavat tuotesuunnittelu-, kehitys- ja ylläpitopalvelut. Sopimusasiakkaiden tarjoamiin liiketoimintaratkaisuihin lukeutuu loppukäyttäjille suunnattuja tuotteita ja kokonaisratkaisuja. Myytävät palvelut voidaan jakaa pääosin seuraaviin kategorioihin: IoT / langaton tiedonsiirto, terveyspalvelut sekä mobiililaitteet- ja järjestelmät. Bittiumin asiakkaat ovat pääosin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Asiakasportfolio on laajentunut vuonna 2024 uusilla asiakkailla muun muassa kuljetus-, liikenne- ja ammattityökalumarkkinoilla.
Defence & Security -liiketoimintasegmentin asiakasluokkiin kuuluvat eri maiden puolustusvoimat, valtioiden hallinto- ja viranomaisorganisaatiot ja yksityisten mobiiliverkkojen tarjoajat. Tuotteita ja palveluja tarjotaan globaalisti. Tuotteita ja järjestelmiä, sekä niillä muodostettavia taktisia tiedonsiirtoverkkoja, hallinnoidaan ohjelmistotuotteilla. Lisäksi myydään lukuisia eri lisävarusteita, jotka tukevat Bittiumin tuotteiden ja järjestelmien käyttöä. Palveluna myydään ohjelmisto- ja laitekehitystä, tuotteiden elinkaaripalveluita eli ylläpito- ja huoltopalvelua Bittiumin tuotteiden ja järjestelmien käytön tueksi sekä asiantuntijoiden osaamista erilaisiin tutkimus- ja kehitysprojekteihin.
Vuoden 2024 lopussa Bittiumilla työskenteli yhteensä 511 henkilöä Suomessa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. 99 prosenttia henkilöstöstä työskentelee Suomessa. Suurin osa henkilöstöstä on tuotekehitysinsinöörejä. Lisätietoa henkilöstöstä löytyy Kestävyysselvityksen S1 Oma työvoima -osiosta. Bittiumin toiminnalla on vaikutuksia moniin eri sidosryhmiin, joista keskeisiä ovat sijoittajat ja osakkeenomistajat, asiakkaat sekä julkisella että yksityisellä sektorilla, henkilöstö, yhteistyökumppanit ja muut toimittajat sekä viranomaiset.
Bittiumin tuoteportfolioon ei ole tullut muutoksia vuoden 2024 aikana. Bittiumin tuotteet suunnitellaan pitkäikäisiksi, korjattaviksi ja kierrätettäviksi, millä tavoitellaan materiaali- ja energiatehokkuuden parantamista. Esimerkiksi monille puolustusteollisuuden tuotteille täytyy taata toiminta- ja toimitusvarmuus sekä ylläpitopalvelu huolto- ja päivittämistöineen kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Materiaalikiertoa syntyy esimerkiksi tuotteen elinkaareen liittyvästä korjauksesta tai palautuksesta, jolloin tulee myös huomioida tuotteen tietoturvariskit. Bittium purkaa ja lajittelee käytöstä poistetun tuotteen osat ja kierrättää ne asianmukaisesti. Tuotannossa toimintatapoja ovat toimituskapasiteetin varmistaminen, varautuminen toimitusmäärien kasvuun tilojen riittävyydellä sekä toimitettavien tuotteiden volyymien ennustaminen. Oman toimintansa ympäristövaikutusten vähentämisen lisäksi Bittium pyrkii myös aktiivisesti vähentämään koko arvoketjun ympäristövaikutuksia. Päivitetyssä vastuullisuusstrategiassa painotetaan olennaisia vaikutuksia, riskejä ja mahdollisuuksia olennaisuus arvioinnin perusteella.
Bittiumin arvoketju ulottuu useisiin maihin, joista arvoketjun loppupään maista merkittävimmät ovat Yhdysvallat ja useat eurooppalaiset valtiot. Bittiumin arvoketjun vaikutuksiin liittyvät toimitilat koostuvat komponenttien toimittajien tuotantolaitoksista, tehtaista sekä toimistoista, joista valtaosa sijoittuu Aasiaan. Bittium tavoittelee parantavansa läpinäkyvyyttä toimitusketjuissaan tulevien vuosien aikana hankkimalla mm. toimittajanhallintaan tarkoitetun työkalun. Bittiumin pääkonttori sijaitsee Oulussa. Suomessa Bittiumilla on toimipisteet myös Espoossa, Kajaanissa, Kuopiossa ja Tampereella. Kaikki toimitilat ovat pääosin toimistoja, minkä lisäksi kahdessa toimipisteessä on tuotantoa, jossa suuri osa oman toiminnan ympäristöön liittyvistä vaikutuksista syntyy. Bittium pyrkii siirtymäsuunnitelmansa mukaisesti siirtymään uusiutuvan energian käyttöön kaikissa toimipisteissään vuoteen 2030 mennessä.
Bittiumin liiketoiminnassa tuotantopanoksina ovat työvoima, tuotteissa käytettävät materiaalit, tuotanto ja rahoitus. Työvoiman saamiseen, kehittämiseen ja turvaamiseen liittyviin toimintatapoihin kuuluvat rekrytoinnit, koulutukset, kilpailukykyinen palkka, työtehtävien mielekkyyden kehittäminen ja alihankinta. Tuotteissa käytettävien materiaalien osalta toimintatapoihin kuuluvat riippumattomuuden lisääminen yksittäisistä materiaalin toimittajista. Rahoitukseen liittyviä toimintatapoja ovat sen turvaamiseksi neuvotellut pitkät laina-ajat sekä omavaraisuusasteen ylläpito riittävän korkealla tasolla ja Bittiumin rahoituksen hallinnan politiikan (treasury policy) mukaiset rahoituksen turvaamiseen liittyvät toimintatavat.
Bittiumin terveysteknologiantuotteet tuovat hyötyjä välillisesti elämän laadun parantamisen kautta. Lisäksi Bittiumin Defense & Security -liiketoimintasegmentin tuotteet muodostavat hyötyjä tietoturvallisuutta parantamalla. Hyötyjä muodostuu myös Bittiumin laadukkaiden ja turvallisten sekä kestävien tuotteiden kautta.
Bittiumin arvoketju sisältää toimittajia, yhteistyökumppaneita, viranomaisia, omia työntekijöitä, osakkeenomistajia sekä asiakkaita. Bittium toimii tiukasti säännellyssä toimintaympäristössä, minkä takia yhteistyö viranomaisten kanssa on merkittävässä roolissa. Bittiumin liiketoiminnan kannalta keskeistä ovat arvoketjun alkupään tavarantoimittajat, joista suurin osa on tuotannossa tarvittavien komponenttien valmistuksen, niiden kuljetuksen tai välillisesti niihin liittyvän alkutuotannon parissa työskenteleviä henkilöitä. Bittiumin arvoketjuun kuuluu myös hankittuihin palveluihin työskenteleviä henkilöitä ja ostopalvelujen kautta hankittua kausittaista lisätyövoimaa kuten konsultteja. Bittiumin arvoketjun loppupäässä ovat asiakkaat, joista suurin osa on tuotteiden loppukäyttäjille välittäviä jälleenmyyjiä sekä tuotteiden toimittajia.

Sidosryhmien edut ja näkemykset (SBM-2, S1 SBM-2)
Bittiumin toiminnalla on vaikutuksia moniin eri sidosryhmiin. Sidosryhmien näkemysten ja odotusten ymmärtämisellä on tärkeä merkitys yrityksen toimintaan ja menestykseen. Avoin vuoropuhelu sidosryhmien kanssa auttaa kehittämään toimintaa, tuotteita ja ratkaisuja sekä sitä, miten Bittium voi tavoitteellisesti hakea ratkaisuja yhteiskunnallisiin haasteisiin.
Bittium tekee yhteistyötä kansallisten ja kansainvälisten sidosryhmien kanssa. Suurimmat sidosryhmät ovat oma henkilöstö, asiakkaat, eri toimittajat, yhteistyökumppanit, viranomaiset ja muut toimintaa ohjaavat tahot, osakkeenomistajat ja sijoittajat, opiskelijat ja eri oppilaitokset sekä eri yhteisöt.
Bittiumilla työskentelee 511 alan erikoisosaajaa ja yhtenä arvonluontimallin osatekijänä nähdään panostukset henkilöstön hyvinvointiin ja osaamisen kehittämiseen. Bittiumin tavasta huomioida ihmisoikeuksiin liittyviä seikkoja kerrotaan osioissa S1-1.
Kaksinkertaisen olennaisuuden arvioinnissa selvitettiin sidosryhmien näkemyksiä koskien vastuullisuuden painopistealueita. Olennaisten aiheiden selvittämiseksi tietoa kerättiin valikoidusti asiakkailta, yhteistyökumppaneilta, sijoittajilta, henkilöstöltä, johdolta sekä muilta sidosryhmiltä. Olennaisuuden arviointiprosessista on kerrottu tarkemmin tiedonantovaatimuksen IRO-1 alla.
Olennaisten näkökohtien priorisoinnin jälkeen analyysin lopputulemana syntyi johtoryhmän ja hallituksen vahvistama olennaisuusmatriisi, josta käy ilmi konsernin sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien näkemys Bittiumille tärkeistä vastuullisuuden näkökohdista, vaikutuksista ja kehittämiskohteista.
Bittiumin vastuullisuusstrategiassa sidosryhmien näkemykset on huomioitu olennaisuuden arviointiprosessista saadun tiedon avulla. Olennaisuuden arvioinnin jälkeen vuosille 2025-2030 on tehty suunnitelma toimenpiteistä, joiden toteutumista tullaan seuraamaan vuosittain. Vuorovaikutus sidosryhmien kanssa on kuvattu tarkemmin seuraavan sivun taulukossa.
Bittiumin toimintaa sidosryhmien kanssa ohjaa hyvä hallintotapa, yhtiön arvot ja eettiset periaatteet (Code of Conduct). Hallituksella on kerran vuodessa sijoittajasuhdestrategian katselmointi sekä henkilöstökyselyiden tulosten ja asiakastyytyväisyyskyselyiden tulosten läpikäynti.
Vaikutusten kohteena olevat sidosryhmät
Henkilöstö | Henkilöstö odottaa kiinnostavia ja merkityksellisiä tehtäviä sekä mahdollisuutta ammatilliseen kehittymiseen. | Bittium on vuorovaikutuksessa henkilöstöönsä jatkuvasti monien eri kanavien kautta, kuten vuosittaisella henkilöstökyselyllä, puolivuosittaisella pulssikyselyllä, tasa-arvokyselyllä sekä perehdytysprosessin tyytyväisyyskyselyllä. Lisäksi Bittium järjestää henkilöstölleen vuodessa useita tilaisuuksia, joissa on mahdollisuus avoimeen vuoropuheluun ja kysymysten esittämiseen suoraan johdolle. Bittium kartoittaa henkilöstönsä mielikuvaa yhtiöstä ennen töiden aloitusta ja töiden aloituksen jälkeen erillisellä kyselyllä. Bittiumilta irtisanoutuville henkilöille järjestetään lähtöhaastattelu. Tasa-arvokysely on toteutettu Bittiumilla edellisen kerran vuonna 2023 ja seuraava toteutetaan vuonna 2025. |
Asiakkaat | Asiakkaille tärkeää ovat kilpailukykyiset ja luotettavat tuotteet ja palvelut sekä vastuullinen ja reaaliaikainen tapa toimia. | Asiakkailta saadaan palautetta pääsääntöisesti jatkuvan yhteydenpidon kautta sekä erilaisin vuosittain järjestettävin kyselyin. Vuoden 2024 aikana kyselyt toteutettiin internetin välityksellä. Palautetta kerätään asiakkaiden useilta eri tasoilta projektityöntekijöistä asiakkaan ylimpään johtoon asti. Asiakkaita kutsuttiin osallistumaan vuonna 2024 suoritettuun kaksinkertaiseen olennaisuuden arviointiin. Bittiumin merkittävät asiakkaat ovat alansa johtavia kansainvälisiä toimijoita, joita kuullaan myös erilaisissa tapaamisissa. Erityisesti tuotteiden ja projektien katselmointia tai hyväksyntöjä on helpompi hoitaa kasvotusten. |
Toimittajat ja kumppanit | Toimittajat ja yhteistyökumppanit odottavat Bittiumilta reilua ja vastuullista toimintaa ja pitkäaikaista yhteistyötä. | Toimittajien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa kyseessä on usein pitkäaikainen ja tiivis yhteistyö, jossa säännöt ja toimintatavat ovat vakiintuneita. Tärkeimpien toimittajien vaatimustenmukaisuus pyritään tarkistamaan mahdollisimman huolellisesti toimittajakyselyillä, itsearvioinneilla, toimittajavierailujen yhteydessä sekä Bittiumin tai kolmannen osapuolen suorittamilla auditoinneilla. Toimittajayhteistyötä tullaan kehittämään vuoden 2025 aikana. |
Paikallisyhteistyö | Bittiumilta odotetaan osallistumista oppilaitosten työhön tutustumisen mahdollistamiseksi (harjoittelut, lopputyöt). Bittiumilta odotetaan aktiivista yhteistyötä ja laaja-alaisen osaamisen jakamista yhteisistä hyvää luovissa kehitysprojekteissa. | Bittium tukee säännöllisesti oppilaitoksia ja kouluja mahdollistaakseen nuorten opiskelijoiden ja myös opettajien tutustumisen työelämään. Yhteistyön kautta Bittium tulee tunnetuksi opiskelijoiden keskuudessa, mikä voi houkuttaa tulemaan töihin Bittiumille valmistautumisen jälkeen. Tutkimus- ja kehitysyhteistyö yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa laajentaa ja jakaa osaamista molempiin suuntiin sekä mahdollistaa esimerkiksi teknologisen kehityksen eteenpäin viemisen yhdessä. Tutkimusyhteistyötä harjoitetaan kansallisessa yhteydessä, esim. Bittiumin johtama Seamless and Secure Connectivity -veturiohjelma. Bittium on mukana myös lukuisissa kansainvälisissä ohjelmissa, mutta tekee myös aktiivista yhteistyötä paikallisesti, mm. Oulun kaupungin kanssa. |
Osakkeenomistajat ja sijoittajat | Osakkeenomistajat, sijoittajat ja analyytikot odottavat Bittiumilta pitkän tähtäimen arvonmuodostusta ja vastuullista toimintaa. | Vuosittain pidettävässä varsinaisessa yhtiökokouksessa osakkeenomistajilla on mahdollisuus tulla tapaamaan ja keskustelemaan yrityksen johdon ja hallituksen kanssa. Lisäksi yhtiöstä osallistutaan eri instituutionaalisille sijoittajille järjestettyihin tilaisuuksiin. Konsernia seuraavia analyytikoita tavataan säännöllisesti. Bittium on sitoutunut käymään keskustelua piensijoittajien kanssa moderoidulla sijoittajille suunnatulla keskustelupalstalla. Tavoitteena on avoimen keskusteluyhteyden ylläpitäminen yksityissijoittajien kanssa. |
Viranomaiset | Viranomaiset odottavat Bittiumilta kestävää lakien ja asetusten noudattamista sekä hyvää yhteistyötä. | Bittium on säännöllisesti yhteydessä viranomaisiin muun muassa vientivalvontaan ja tietoturvaan liittyvissä asioissa. Konsernissa seurataan lakien ja asetusten noudattamista, ja niiden soveltaminen konsernin liiketoimintaan vaatii avointa ja jatkuvaa kanssakäymistä eri viranomaisten kanssa. |
Olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet sekä niiden vuorovaikutus strategian ja liiketoimintamallin kanssa (SBM-3)
Bittiumille olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet ympäristöön ja ihmisiin sekä taloudelliset vaikutukset tunnistettiin kaksoisolennaisuusanalyysissä. Kuluneen vuoden aikana Bittium on tuonut näitä osaksi strategiaa, liiketoimintamallia ja toimintaa sekä päivittänyt vastuullisuusstrategiansa vastaamaan tunnistettuja aiheita.
Vuoden 2025 aikana Bittium jatkaa ESRS-standardien mukaista vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien implementointia osaksi liiketoimintastrategioitaan.
Bittiumin kaksinkertaisessa olennaisuusarvioinnissa tunnistettiin seuraavanlaisia ESRS-piiriin kuuluvia vaikutuksia, riskejä ja mahdollisuuksia:
- Ympäristöön liittyvät vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet muodostuvat pääosin Bittiumin liiketoimintaa koskevista hankinnoista ja tuotannosta.
- Omaan henkilöstöön ja kuluttajiin ja loppukäyttäjiin liittyvät vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet syntyvät pääosin omasta toiminnasta.
- Arvoketjun työntekijöihin liittyvät vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet syntyvät valtaosin komponenttien hankinnan kautta.
- Hallintotapaan liittyvät vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet syntyvät pääosin omassa toiminnassa johtamisen ja päätöksenteon kautta sekä myös arvoketjusta hankinnan kautta.
- Kaikki komponentteihin ja toimitusketjuun liittyvät vaikutukset ovat olennaisia Bittiumin liikesuhteiden kautta. Konsernin henkilöstöön liittyvät vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet ovat olennaisia Bittiumin oman liiketoiminnan kautta.
- Bittiumin alavirtaan sekä myytyihin tuotteisiin yhteydessä olevat vaikutukset ovat olennaisia Bittiumin oman toiminnan kautta.
Bittium tulee kehittämään vuoden 2025 aikana prosessejaan toimittajavaatimuksiin liittyen lisäämällä ja tarkentamalla vaatimuksiaan. Bittium pyrkii lisäämään näkyvyyttä arvoketjuun kehittämällä esimerkiksi tiedon laajuutta, kattavuutta sekä tasalaatuisuutta.
Bittium on lisännyt riskienhallintajärjestelmäänsä kaksinkertaisen olennaisuuden arvion kautta tulleet riskit ja vuoden 2025 aikana liiketoimintastrategioihin tullaan nostamaan mittareita, jotka ovat linjassa olennaisten vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien kanssa.
Bittium on tunnistanut useita liiketoimintaan, markkinoihin ja talouteen liittyviä riskejä ja epävarmuustekijöitä, jotka voivat vaikuttaa myynnin ja tuloksen tasoon. Maailmanlaajuinen geopoliittinen epävakaus on aiheuttanut erilaisia kysyntään ja tarjontaan liittyviä riskejä sekä kasvattanut epävarmuutta. Defense & Security -liiketoiminnassa geopoliittinen epävakaus on vaikuttanut puolustusvoimille suunnattujen viestintäratkaisujen kysynnän kasvuun positiivisesti. Yleinen tietoisuus tietoturvariskeistä on kasvattanut tietoturvallisten ratkaisujen myyntiä. Tuotekehityspalveluiden heikompaan kehitykseen on vaikuttanut asiakkaiden kustannuspaineiden aiheuttama uusien tuotekehitysprojektien leikkaukset ja projektien aloitusten siirtäminen eteenpäin. Medical-liiketoiminnassa biosignaaleja mittaavien laitteiden myynnin kasvattamista ovat puolestaan hidastaneet pitkät lääkinnällisten laitteiden hyväksyntäprosessit.
Bittium ei ole tunnistanut sellaisia riskejä tai mahdollisuuksia, joilla olisi suoria taloudellisia vaikutuksia yhtiön taloudelliseen asemaan, tulokseen tai kassavirtoihin. Bittium ei myöskään ole tunnistanut sellaisia riskejä tai mahdollisuuksia, joihin liittyisi merkittävä riski siitä, että asiaan liittyen tilinpäätöksissä ilmoitettuihin omaisuuseriin ja velkojen kirjanpitoarvoihin jouduttaisiin tekemään seuraavan tilikauden aikana olennainen oikaisu. Normaaliolojen häiriötilanteisiin varautuminen on osa Bittiumin jatkuvuudenhallintaa. Liiketoimintaa ja sen jatkuvuutta uhkaavia riskejä kartoitetaan jatkuvasti. Bittiumilla on jatkuvuudenhallintaa tukevina ohjeina mm. jatkuvuudenhallintasuunnitelma, pelastussuunnitelma, kriisiviestintäohjeet, ja toipumissuunnitelmat tietojärjestelmille sekä tiloille. Kriisitilanteessa toimimiseen ja siitä toipumiseen liittyviin harjoitteluihin osallistutaan. Sisäisiä ja ulkoisia auditointeja sekä niihin liittyviä harjoituksia toteutetaan.
Bittiumilla on sertifioituna tietoturvallisuuden hallintajärjestelmä ISO 27001, jossa yhtenä kohtana on jatkuvuudenhallinta. Bittiumin liiketoimintamallin ja strategian resilienssiä on arvioitu vuonna 2024 liittyen ilmastonmuutoksen fyysisiin riskeihin sekä siirtymäriskeihin, mikä on kuvattu tarkemmin kappaleessa E1 kohdassa ESRS 2 SMB-3.
Lukuun ottamatta ilmaston muutokseen liittyviä fyysisiä riskejä ja siirtymäriskejä Bittiumin resilienssiä ei ole arvioitu suhteessa vaikutuksiin, riskeihin ja mahdollisuuksiin.
Olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet
E1. Ilmastonmuutos
Osa-aihe | Kuvaus ja olennaisuus | Kielteinen/ Myönteinen/ Riski/ Mahdollisuus | Arvoketjun vaihe, johon vaikuttaa | Aika-horisontti | Vaikutus suhteessa strategiaan, liiketoimintamalliin, arvoketjuun ja päätöksentekoon * |
---|---|---|---|---|---|
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen | Mahdollinen toimitusketjun häiriintyminen poikkeuksellisten sään ääri-ilmiöiden vuoksi, mikä voi vaikuttaa esimerkiksi komponenttien saatavuuteen ja siten aiheuttaa operatiivisia kustannuksia. | Tosiasiallinen taloudellinen riski | Ylävirta Oma toiminta Alavirta | Kaikki | Bittiumin liiketoiminta on riippuvainen komponenttien toimittajista ja häiriöt toimitusketjussa vaikuttavat kykyyn toimittaa tuotteita asiakkaille. Liiketoiminnan luonteesta, erikoiskomponenttien saatavuudesta ja käytetyistä teknologioista johtuen sekä sopimusvalmistuksen että komponenttitoimitusketjun varmistaminen ovat kriittisiä toimituskyvyn kannalta. |
Muuttuva ilmasto voi aiheuttaa kustannuksia sekä muutoksia esimerkiksi laitteiden ja tuotteiden kestävyyteen erikoisolosuhteissa sekä lisätä energiankulutusta esim. konesalien jäähdytys. | Mahdollinen taloudellinen riski | Oma toiminta Alavirta | Keskipitkä-pitkä | Kilpailukyvyn säilyttämiselle on olennaista huomioida oman toiminnan ja tuotteiden energiankulutuksen minimoiminen. | |
Vihreää siirtymää tukevien ja energiatehokkaiden tuotteiden ja ratkaisuiden kasvava kysyntä edistää tuotteiden käytönaikaisten päästöjen pienentämistä ja alentaa asiakkaiden päästöjä. | Tosiasiallinen mahdollisuus | Alavirta | Kaikki | Energiatehokkuus vähentää tuotteiden valmistuskustannuksia ja energiatehokkaat tuotteet tukevat kasvua. Ekologisuus toimii kilpailutekijänä ja luo kasvupotentiaalia. | |
Ilmastonmuutoksen hillintä | Kasvava regulaatioiden ja sääntelyjen määrä lisää resurssoinnin tarvetta seurantaan, tulkintaan, muutosten jalkauttamiseen sekä raportointiin. | Tosiasiallinen taloudellinen riski | Ylävirta Oma toiminta Alavirta | Lyhyt-keskipitkä | Ilmastonmuutokseen liittyviin fyysisiin- ja siirtymäriskeihin sopeutumisen kustannusvaikutukset voivat olla laajuudeltaan (koko toiminta) ja kestoltaan oletusarvioita suuremmat ja siten vaikuttaa liiketoiminnan tuloksellisuuteen ja kehittämiseen. |
Energia | Omien toimitilojen siirtyminen uusiutuvaan energiaan sekä energiatehokkuuden parantaminen ekologisen tuotesuunnittelun avulla alentaa tuotteiden käytönaikaisia päästöjä. | Tosiasiallinen myönteinen vaikutus | Oma toiminta Alavirta | Kaikki | Energiatehokkuus vähentää kustannuksia ja yhtiön tarjoamat energiatehokkaat tuotteet voivat tukea strategiassa tavoiteltua kasvua. |
E5. Kiertotalous
Osa-aihe | Kuvaus ja olennaisuus | Kielteinen/ Myönteinen/ Riski/ Mahdollisuus | Arvoketjun vaihe, johon vaikuttaa | Aika-horisontti | Vaikutus suhteessa strategiaan, liiketoimintamalliin, arvoketjuun ja päätöksentekoon * |
---|---|---|---|---|---|
Resurssien sisäänvirtaukset, mukaan lukien resurssien käyttö | Valmistuskumppaneiden sitouttaminen kiertotalouden mukaiseen tuotantoon, materiaalitehokkuuteen sekä sääntelyn noudattamiseen voi vähentää ympäristövaikutuksia ja parantaa sidosryhmien mielikuvia. | Tosiasiallinen mahdollisuus | Ylävirta Oma toiminta | Kaikki | Bittiumin liiketoiminnassa keskeisiä ovat strategiset sopimusvalmistajat sekä komponenttitoimittajat. Tuotteiden pitkät elinkaaret edellyttävät kumppaneilta ja asiakkailta pitkän aikavälin yhteistyötä. Materiaalitehokkuuden edistäminen toimitusketjussa alentaa kustannuksia ja lisää tehokkuutta, mitkä ovat Bittiumin strategisia tavoitteita. |
Tuotteisiin ja palveluihin liittyvät resurssien ulosvirtaukset | Kilpailuriski, mikäli kilpailijat pystyvät vastaamaan tuotekehitykseen ketterämmin tai jos kilpailijoilla on vastuullisempia tuotteita kestävän suunnittelun kautta, esimerkiksi pidempi käyttöikä tai korjattavuus. | Mahdollinen taloudellinen riski | Oma toiminta Alavirta | Keskipitkä-pitkä | Pitkien elinkaarien omaavien tuotteiden uudelleenkehittäminen edellyttäisi merkittäviä tutkimus- ja kehitysinvestointeja. Epäonnistumiset tutkimus- ja tuotekehitysprojekteissa lisäävät kustannuksia ja heikentävät kilpailukykyä. |
Jäte | Tuotteiden käyttöiän pidentäminen, huollettavuuden varmistaminen ja asianmukaiset kierrätysohjeet vähentävät jätteen määrää. | Tosiasiallinen myönteinen vaikutus | Oma toiminta Alavirta | Kaikki | Bittiumin kasvustrategiassa on huomioitu kestävyys liiketoiminnan mahdollistajana. Tuotteiden ja ratkaisujen kehityksessä ja suunnittelussa huomioidaan vaatimustenmukaisuus ratkaisun koko elinkaaren ajalle, mikä parantaa tuotteiden kilpailukykyä ja lisää niiden kysyntää. |
S1. Oma työvoima
Osa-aihe tai/ja osaosa-aihe | Kuvaus ja olennaisuus | Kielteinen/ Myönteinen/ Riski/ Mahdollisuus | Arvoketjun vaihe, johon vaikuttaa | Aika-horisontti | Vaikutus suhteessa strategiaan, liiketoimintamalliin, arvoketjuun ja päätöksentekoon * |
---|---|---|---|---|---|
Työolot: Työllisyysturva | Oman henkilöstön työtyytyväisyys parantaa työnantajamielikuvaa, työntekijöiden saatavuutta, pysyvyyttä, motivaatiota sekä vaikuttaa asiakaskokemukseen. | Tosiasiallinen myönteinen vaikutus | Oma toiminta | Kaikki | Bittiumin liiketoiminta on riippuvaista osaavasta ja tuottavasta työvoimasta. Hyvinvoiva työvoima vaikuttaa positiivisesti työnantajamielikuvaan ja asiakkaiden tyytyväisyyteen hyvän työnlaadun kautta. |
Työolot: Terveys ja turvallisuus | Työn kuormittavuus muodostaa riskin työntekijöiden hyvinvoinnille ja työssä jaksamisella ja laajemmin työvoiman saatavuudelle ja pysyvyydelle. | Tosiasiallinen taloudellinen riski | Oma toiminta | Kaikki | Bittiumin liiketoiminta on riippuvaista osaavasta ja tuottavasta työvoimasta. Työoloihin liittyvät ongelmat aiheuttaisivat merkittävän riskin työvoiman sitoutuneisuuteen ja uusien työntekijöiden rekrytoinnille. Mahdolliset sairauspoissaolot voivat vaikuttaa negatiivisesti liiketoimintaan. Kriittiset erityisosaajien tilalle voi olla vaikea löytää nopeasti korvaavaa osaajaa. |
Yhdenvertainen kohtelu ja yhtäläiset mahdollisuudet kaikille: Koulutus ja taitojen kehittäminen | Nopeasti muuttuva toimintaympäristö vaatii kouluttautumista ja osaamisen kehittämistä, mikä vaikuttaa myös työmotivaatioon, tehokkuuteen sekä kilpailukykyyn. | Tosiasiallinen myönteinen vaikutus | Oma toiminta | Kaikki | Bittiumin strategiassa kilpailukyky perustuu korkeaan teknologiaosaamiseen, mikä vaatii jatkuvaa kehittämistä mm. tuotteiden kilpailukyvyn ylläpitämiseksi. Henkilöstön osaamiseen panostaminen sekä erityisosaamisen varmistaminen takaavat Bittiumin aseman teknologisena edelläkävijänä. Henkilöstön osaaminen vaikuttaa myös tehokkuuteen ja työmotivaatioon pitäen yhtiön kilpailukyvyn hyvällä tasolla. |
Yhdenvertainen kohtelu ja yhtäläiset mahdollisuudet kaikille: Moninaisuus | Monimuotoisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden aktiivinen edistäminen ja avoin viestintä voivat vahvistaa ulkoista työnantajamielikuvaa ja luoda positiivista mainetta, mikä voi houkutella osaavaa työvoimaa ja parantaa kilpailukykyä. | Tosiasiallinen mahdollisuus | Oma toiminta | Kaikki | Bittiumin liiketoiminta on riippuvaista osaavan henkilöstön saatavuudesta, jota hyvä työnantajamielikuva tukee. |
S2. Arvoketjun työntekijät
Osa-aihe tai/ja osaosa-aihe | Kuvaus ja olennaisuus | Kielteinen/ Myönteinen/ Riski/ Mahdollisuus | Arvoketjun vaihe, johon vaikuttaa | Aika-horisontti | Vaikutus suhteessa strategiaan, liiketoimintamalliin, arvoketjuun ja päätöksentekoon * |
---|---|---|---|---|---|
Muut työhön liittyvät oikeudet: Pakkotyö | Mahdolliset ihmisoikeusrikkomukset (lapsityövoima, pakkotyö, huonot työolosuhteet) Bittiumin arvoketjussa voivat aiheuttaa merkittäviä taloudellisia seuraamuksia ja mainehaittaa Bittiumille muun muassa asiakas- tai toimittajasuhteiden muutosten kautta. | Tosiasiallinen taloudellinen riski ja mahdollinen kielteinen ihmisoikeusvaikutus | Ylävirta | Kaikki | Bittium toimii markkinoilla, joilla kaikenlainen luotettavuuteen liitettävä negatiivinen asia tai tapahtuma vaikuttaa merkittävästi yrityksen maineeseen ja liiketoiminnan kehittymiseen. |
S4. Kuluttajat ja loppukäyttäjät
Osa-aihe ja/tai osaosa-aihe | Kuvaus ja olennaisuus | Kielteinen/ Myönteinen/ Riski/ Mahdollisuus | Arvoketjun vaihe, johon vaikuttaa | Aika-horisontti | Vaikutus suhteessa strategiaan, liiketoimintamalliin, arvoketjuun ja päätöksentekoon * |
---|---|---|---|---|---|
Kuluttajien tai loppukäyttäjien henkilökohtainen turvallisuus: Terveys ja turvallisuus | Mahdollinen maineriski, mikäli tuotteiden turvallisuudessa havaittaisiin vaaratilanteita aiheuttavia poikkeamia. | Tosiasiallinen taloudellinen riski | Oma toiminta Alavirta | Kaikki | Yksi Bittiumin kasvustrategian kulmakivistä on tuotteiden ja palveluiden kaupallistaminen ja asiakaskeskeisyys. Laatupoikkeamat voisivat johtaa huonoon maineeseen ja muodostaisivat riskin taloudelliseen kehitykseen negatiivisesti. Kilpailukyvyn ylläpitämiselle on olennaista laadukkaiden ja turvallisten ratkaisujen toimittaminen asiakkaille. |
Kielteiset vaikutukset asiakastyytyväisyyteen, asiakkaiden ja sidosryhmien mielikuviin sekä sen myötä suoria taloudellisia vaikutuksia, mikäli koettu laatu ei vastaa asiakkaiden vaatimuksia. | Tosiasiallinen taloudellinen riski | Oma toiminta Alavirta | Kaikki | ||
Asiakkaiden terveyden ja turvallisuuden parantaminen Bittiumin terveydenhuoltoa edistävien teknologiatuotteiden avulla. | Tosiasiallinen mahdollisuus | Oma toiminta Alavirta | Kaikki | Bittiumin Medical-liiketoimintasegmentti keskittyy terveydenhuollon teknologia ratkaisuihin valituilla liiketoiminta-alueilla. Tavoitteena on edistää ihmisten terveyttä ja oikean hoidon saamista. | |
Tietoihin liittyvät kuluttajiin ja/tai loppukäyttäjiin kohdistuvat vaikutukset: Yksityisyys | Merkittävä maineriski, mikäli havaittaisiin puutteita joko oman toiminnan tai tuotteiden tietoturvassa. Lisäksi puutteet voivat johtaa juridisiin seuraamuksiin tai asiakassuhteiden päättymiseen. | Tosiasiallinen taloudellinen riski | Oma toiminta Alavirta | Kaikki | Bittium toimii sellaisilla markkinoilla, joilla tietoturvalla ja tietosuojalla on merkittävä rooli liiketoiminnan mahdollistajana. |
Tietoturvauhkien lisääntyminen sekä kiristyvä turvallisuusilmapiiri kasvattavat turvallisten tuotteiden kysyntää ja tekevät tietoturvan ja -suojan huomioimisesta tuotekehittelyssä Bittiumille keskeisen mahdollisuuden kaikissa liiketoiminnoissa. | Tosiasiallinen mahdollisuus | Oma toiminta Alavirta | Kaikki | Bittiumin tarjoaa Defense & Security -liiketoimintasegmentissä korkean tietoturvan tuotteita ja palveluita. Yhtiöllä on laaja tietoturvaosaaminen, jota hyödynnetään kaikkien segmenttien tarjonnassa. | |
Tietoihin liittyvät kuluttajiin ja/tai loppukäyttäjiin kohdistuvat vaikutukset: Laadukkaiden tietojen saatavuus | Epäselvät tai puutteelliset tuotetiedot tai -merkinnät voivat vaikuttaa asiakkaiden ymmärrykseen tuotteiden käytöstä ja välillisesti turvallisuuteen sekä heikentää asiakastyytyväisyyttä. | Tosiasiallinen negatiivinen vaikutus | Oma toiminta Alavirta | Kaikki | Bittiumin liiketoiminnalle ja kilpailukyvyn ylläpitämiselle on olennaista laadukkaiden ja turvallisten tuotteiden välittäminen asiakkaille. Merkittävät laatupoikkeamat aiheuttaisivat riskejä maineelle ja asiakastyytyväisyydelle ja siten vaikuttaa kasvustrategian etenemiseen negatiivisesti. |
G1. Liiketoiminnan harjoittaminen
Osa-aihe ja/tai osaosa-aihe | Kuvaus ja olennaisuus | Kielteinen/ Myönteinen/ Riski/ Mahdollisuus | Arvoketjun vaihe, johon vaikuttaa | Aika-horisontti | Vaikutus suhteessa strategiaan, liiketoimintamalliin, arvoketjuun ja päätöksentekoon * |
---|---|---|---|---|---|
Yrityskulttuuri | Operatiivinen riski sekä maineriski, mikäli yrityskulttuurissa tai vastuullisuusriskien hallinnassa ei huomioida kasvavia sidosryhmävaatimuksia tai reagoida tarpeeksi nopeasti lainsäädännön ja sääntelyn muutoksiin. | Tosiasiallinen taloudellinen riski | Oma toiminta | Kaikki | Epäeettisen yrityskulttuurin mahdolliset negatiiviset vaikutukset kuten mainehaitat ja yhteistyösuhteiden katkeaminen aiheuttaisivat toteutuessaan haasteita kasvustrategian etenemiselle. |
Mahdollinen kilpailuetu myönteisten asiakas- ja sidosryhmämielikuvien ja innovaatioiden kautta, mikäli vastuullisuus voidaan kytkeä strategiaan ja ylittää näin minimivaatimukset. | Mahdollisuus | Oma toiminta Alavirta | Keskipitkä | Kestävyystekijöiden parantaminen Bittiumin tuotteissa voi jatkossa tuoda enenevässä määrin kilpailuetua yhtiölle kestävyysregulaation vaikuttaessa asiakkaiden tarpeisiin. Kestävyysnäkökulmien esiintuominen asiakkaille tehtävässä suunnittelutyössä voi kasvattaa Bittiumin liiketoimintaa. | |
Tutkimus- ja kehitysyhteistyö kumppaneiden kanssa lisää innovaatioita, laajentaa oman henkilöstön osaamista ja edistää liiketoimintamahdollisuuksia parantamalla sidosryhmien mielikuvia. | Tosiasiallinen mahdollisuus | Oma toiminta | Kaikki | Kehitysyhteistyössä edistettyjen uusien innovaatioiden tarjoaminen tukee Bittiumin kasvustrategian toteuttamista. | |
Suhteet tavaran- ja palveluntoimittajiin, mukaan lukien maksukäytännöt | Hankintaketjun vastuullisuudesta huolehtiminen toimittajavaatimusten, auditointien ja materiaaliselvitysten kautta, sitouttamalla henkilöstö vastuullisen hankinnan periaatteisiin sekä huomioimalla vastuullisuus myös henkilöiden alihankinnassa. | Tosiasiallinen myönteinen vaikutus | Ylävirta Oma toiminta | Kaikki | Bittiumin liiketoiminnassa toimittajilla on merkittävä rooli ja vastuullisuuden huomioiminen hankinnoissa edistää positiivisia vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön. Henkilöstön kouluttaminen ja sitouttaminen vastuullisen hankinnan periaatteisiin vahvistaa yhtiön kilpailukykyä kestävien tuotteiden ja palveluiden toimittajana. |
Mahdollinen maineriski, mikäli toimitusketjussa ilmenisi vastuullisuuteen liittyviä rikkeitä, kuten ympäristötuhoja tai kielteisiä ihmisoikeusvaikutuksia. | Tosiasiallinen taloudellinen riski ja mahdollinen kielteinen ihmisoikeusvaikutus | Ylävirta Oma toiminta | Kaikki | Bittiumin liiketoiminnassa toimittajilla on merkittävä rooli ja mahdolliset vastuullisuuteen liittyvät rikkeet toimitusketussa voisi aiheuttaa merkittävää mainehaittaa Bittiumille ja siten hidastaa kasvustrategian etenemistä. | |
Poliittinen vuorovaikutus ja lobbaustoiminta | Potentiaali kasvattaa liiketoimintaa lyhyelläkin aikavälillä muuttuneen geopoliittisen ilmapiirin sekä lisääntyneiden tietoturvauhkien myötä. | Tosiasiallinen mahdollisuus | Oma toiminta Alavirta | Kaikki | Bittiumin Defense & Security -liiketoimintasegmentin tuotteita ja palveluita käyttävät valtiot ja viranomaiset. Osallistumalla laajoihin useita toimijoita käsittäviin kehitysprojekteihin yhtiön osaamista voidaan hyödyntää myös yleiseen poliittisen turvallisuuden kehittämiseen. |
Korruptio ja lahjonta: Tapaukset | Mahdollinen maineriski, mikäli omassa toiminnassa tai toimitusketjussa ilmenisi korruptioon ja lahjontaan liittyviä rikkeitä. | Tosiasiallinen taloudellinen riski | Ylävirta Oma toiminta | Kaikki | Bittiumin liiketoiminnassa korruptio tai muu vastaavanlainen väärinkäyttö vaikuttaisi yhtiön maineeseen ja siten kasvustrategian toteutumiseen. |
Bittiumin vastuullisuusstrategian tavoitteet vuosille 2025-2030
Kaksinkertaisen olennaisuusarvion tuloksiin perustuen Bittium on vuonna 2024 päivittänyt vastuullisuusstrategiaansa vuosille 2025-2030 ja ottanut siinä huomioon olennaisuuden arvioinnista saatuja olennaisia vaikutuksia, riskejä ja mahdollisuuksia. Päivitetyssä strategiassa painottuvat alla olevassa taulukossa esitetyt tavoitteet, toimenpiteet ja mittarit. Taulukossa on annettu myös vuoden 2024 osalta tulevien tavoitteiden mukaiset tulokset.
Vastuu ympäristöstä
Aihealue | Toimenpide | Mittari | Tavoite | 2024 | Raportti |
---|---|---|---|---|---|
Hiilijalanjäljen pienentäminen | Bittiumin leasing autojen vaihto sähköautoihin Siirtyminen uusiutuvaan energiankäyttöön kaikissa toimipaikoissa | Scope 1 ja 2 -päästöt | 2030: Nettonolla päästöt scope 1 ja 2 (verrattuna 2023) | Scope 1: 0 % Scope 2: -19 % | E1 |
Hiilijalanjäljen pienentäminen | Materiaali ja energiatehokkuuden parantaminen Kuljetusten optimointi ja päästöjen alentaminen Tunnistettujen kriittisten toimittajien sitouttaminen hiilineutraalius tavoitteeseen | Scope 3 -päästöt | 2030: – 42% päästövähennys scope 3 (verrattuna 2023) | -0,1 % | E1 |
Innovatiiviset ja kehittyvät ihmiset
Aihealue | Toimenpide | Mittari | Tavoite | 2024 | Raportti |
---|---|---|---|---|---|
Hyvinvoiva ja sitoutunut henkilöstö | Henkilöstön tyytyväisyyden kehitys | Bittium Employee Survey (BES) -tulos | 2025: BES tulos >3,8 | 3,8 | S1 |
Vahva vastuullisuuskulttuuri | Tuomme vastuullisuuden vahvemmin osaksi yrityskulttuuriamme ja arjen tekemistämme | Uusi vastuullisuuskoulutus | 2027: 100 % henkilöstöstä osallistunut koulutukseen | N/A | S1 |
Monimuotoinen ja osaava henkilöstö | Henkilöstön osaamisen kehittäminen vahvistaminen koulutusten kautta | Koulutukset yhteensä | 2030: Käytyjen koulutusten määrä: > 5 päivää/työntekijä | S1 | |
Päivitämme tasa-arvosuunnitelman tasa-arvokyselyn tulosten perusteella | Sukupuolijakauma % | 2030: Naisten osuus henkilöstöstä: 20 % 2030: Naisten osuus esihenkilöistä: 20 % | S1 | ||
Vastuullisesti toimiva arvoketju | Toimittaja-auditointien kehittäminen | Kriittisten toimittajien auditoinnit | 2030: Auditoitujen toimittajien kokonaismäärä kriittisesti tunnistettujen toimittajien osalta 100 % | 12,5 % | S4 |
Vastuullisen liiketoiminnan harjoittaminen
Aihealue | Toimenpide | Mittari | Tavoite | 2024 | Raportti |
---|---|---|---|---|---|
Luotettava kumppani | Kehitämme entistä avoimempaa vuoropuhelua eri sidosryhmien välillä | Asiakkaiden suositteluindeksi | 2030: Asiakastyytyväisyys NPS > 45 | 48 | G1 |
Hyvä hallintotapa | Ehkäisemme korruptiota ja parannamme eettisiä toimintamallejamme | Uudistetut Code of Conduct ja Anti-Corruption -koulutukset | 2025: 95% henkilöstöstä 2026: 100% henkilöstöstä | N/A | G1 |
Tietoturva | Parannamme omien tuotteittemme tietoturvaa ja kehitämme uutta teknologiaa tietoturvan parantamiseen | Uudistettu tietoturvakoulutus | 2025: Henkilöstön koulutuskattavuus 100 % | N/A | G1 |