Header - hero image Sustainability
Vuosi
kertomus
2024
Kestävyysraportti 2024

Vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien hallinta

Kuvaus olennaisten vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien tunnistamis- ja arviointiprosesseista (IRO-1, G1 IRO-1)

Bittium tunnisti osana kaksoisolennaisuusanalyysiaan vaikutuksia, riskejä ja mahdollisuuksia ottaen huomioon konsernin sijainnin, toiminnan, toimialan ja liiketoimen rakenteen. Arviointi kattaa konsernin koko liiketoiminnan, mutta ei osakkuusyhtiöiden toimintaa. Vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien tunnistamisessa käytettiin ESRS 1 -standardissa esitettyä listaa aihekohtaisten ESRS-standardien kattamista kestävyysseikoista.

Bittium toteutti ESRS-standardien mukaisen kaksoisolennaisuusanalyysin vuoden 2024 aikana yhdessä Bittiumin hallinnon ja segmenttien avainhenkilöiden, sekä ulkopuolisen asiantuntijaorganisaation kanssa. Ilmastonmuutokseen liittyvien siirtymäriskien ja fyysisten riskien tunnistamisen prosessissa hyödynnettiin ulkopuolisia ilmastoasiantuntijoita.

Kaksoisolennaisuusanalyysissä tunnistettiin ja priorisoitiin Bittiumin olennaiset kestävyysseikat kahdesta näkökulmasta: Bittiumin vaikutukset ihmisiin ja ympäristöön sekä olennaisten kestävyysseikkojen taloudelliset riskit ja mahdollisuudet suhteessa Bittiumiin. Olennaisten vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien arvioinnissa otettiin huomioon kestävyysseikkoihin kohdistuvat riskit ja mahdollisuudet sekä näiden todennäköisyydet. Vaikutusten arvioinnissa otettiin huomioon myös eri aikahorisontit: lyhyt aikaväli (alle 1 vuosi), keskipitkä aikaväli (1–5 vuotta) ja pitkä aikaväli (yli 5 vuotta).

Kaksoisolennaisuusanalyysissä ja Bittiumille olennaisten vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien tunnistamisessa hyödynnettiin EFRAGin ohjeita, ESRS 1 -standardia, sisäisiä aineistoja ja raportteja, julkisesti saatavilla olevia materiaaleja, sidosryhmähaastatteluita Bittiumin ulkoisten sidosryhmien kanssa, sidosryhmäkyselyiden tuloksia sekä järjestettyjen työkokousten ja työpajojen tuloksia. Due diligence -prosessia ei otettu huomioon arvioinnin tässä vaiheessa, sillä prosessin laajamittainen kehitystyö aloitettiin vasta vuoden 2024 loppupuolella.  Olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet kuvattiin, pisteytettiin sekä ryhmiteltiin ympäristöteemoihin, sosiaalisiin teemoihin ja hyvän hallintotavan teemoihin ESRS-standardien mukaisesti. Prosessissa vaikutuksia, riskejä ja mahdollisuuksia on tunnistettu koko arvoketjun läpi kattaen Bittiumin tärkeimmät toimittajat, yhteistyökumppanit, sääntelijät, asiakkaat, omistajat ja oma henkilöstö. Arvoketjun näkemyksiä kerättiin ulkoisissa sidosryhmähaastatteluissa.

Oman henkilöstön sekä operatiivisen toiminnan näkemyksiä kerättiin keskeisiltä sisäisiltä avainhenkilöitä työkokouksissa ja -pajoissa sekä henkilöstölle suunnatulla sähköisellä kyselyllä. Arvoketjun sidosryhmähaastatteluiden sekä henkilöstölle teetetyn kyselyn pohjalta tehtiin oletuksia arvoketjun sidosryhmien sekä henkilöstön näkemyksistä sekä heihin kohdistuvista olennaisista vaikutuksista, riskeistä ja mahdollisuuksista. Vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien kartoittamisen aikana tunnistettiin, missä kohtaa arvoketjua vaikutus, riski tai mahdollisuus esiintyy.

Bittiumin monialainen työryhmä pisteytti kahdessa työpajassa esitettyjä vaikutuksia, riskejä ja mahdollisuuksia. Vaikutusten olennaisuutta arvioitiin niiden vakavuuden ja todennäköisyyden mukaan. Vakavuus perustui mittakaavaan, laaja-alaisuuteen ja vaikutuksen korjaamattomaan luonteeseen. Positiivisissa vaikutuksissa arvioitiin mittakaavaa, laaja-alaisuutta ja todennäköisyyttä. Vaikutukset jaettiin myös tosiasiallisiin ja mahdollisiin vaikutuksiin. Arviointikriteerit perustuvat EFRAGin ohjeistukseen.

Arviointikierrosten jälkeen vaikutuksista, riskeistä ja mahdollisuuksista keskusteltiin yhdessä ja tulokset visualisoitiin matriiseihin. Olennaisuutta arvioitiin erikseen ihmisiin ja ympäristöön kohdistuville vaikutuksille ja taloudellisille vaikutuksille. Kummassakin arvioinnin ulottuvuudessa olennaisuuden merkittävyyden osalta huomioitiin pistemäärältään korkeimmat arvot negatiivisissa tai positiivisissa vaikutuksissa.

Kaksoisolennaisuusanalyysissä tunnistettiin tekijöitä, jotka voivat lisätä haittavaikutusten riskiä. Näitä ovat muun muassa heikko näkyvyys hankintaketjuun ja ihmisoikeusvaikutuksiin sekä mahdolliset konfliktimineraalit. Olennaisten kestävyysseikkojen osalta on arvioitu, miten tunnistetut negatiiviset ja positiiviset vaikutukset voivat vaikuttaa vastuullisuudesta nouseviin riskeihin ja mahdollisuuksiin. Tehdyn arvioinnin pohjalta on tunnistettu kestävyysaiheiden olennaisia vaikutuksia ja riskejä. Riippuvuuksia on arvioitu tyypillisesti eri kestävyysseikkojen kohdalla eri näkökulmista eli riippuvuuksia voi olla niin henkilöstön, talouden kuin luonnonkin osalta, ja ne otettiin huomioon riskejä arvioitaessa.

Kestävyysseikka todettiin taloudellisesti olennaiseksi, jos sillä oli tai voisi potentiaalisesti olla olennainen taloudellinen vaikutus yritykseen jollain aikavälillä. Taloudellisten riskien ja mahdollisuuksien olennaisuutta arvioitiin niiden suuruuden sekä niiden todennäköisyyden mukaan. Kunkin tunnistetun vaikutuksen, riskin ja mahdollisuuden todennäköisyys ja mahdollisen vaikutuksen vakavuus on arvioitu asteikolla 1–5. Kullekin vaikutukselle, riskille ja mahdollisuudelle on saatu yhteenlaskettu arvo olennaisuuden merkittävyyden arvoasteikolla matala, kohtalainen, korkea ja kriittinen. Olennaisiksi aiheiksi nousivat korkean (tai kriittisen) merkittävyyden saaneet vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet. Olennaisuuden kynnysarvo on kuvattu alla. Kaksoisolennaisuuden arviointiprosessin tulokset validoitiin yhdessä Bittiumin avainhenkilöiden kanssa ja käsiteltiin konsernin johtoryhmässä, tarkastusvaliokunnassa ja hallituksessa. Kaksinkertaisen olennaisuusarvion tuloksia käsiteltiin ja arviointia täsmennettiin yhdessä yhtiön avainhenkilöiden kanssa uudelleen vuoden 2024 lopulla ja lopulliset tulokset hyväksyttiin yhtiön tarkastusvaliokunnan ja hallituksen toimesta vuoden 2025 alussa.

Kaksinkertaisen olennaisuuden matriisi

Kaksinkertaisen olennaisuuden matriisi

Bittiumilla on yleinen riskienhallintaprosessi, johon on ryhdytty sovittamaan kestävyysraportoinnin mukaisten vaikutusten ja riskien tunnistamis-, arviointi- ja hallintaprosessin kautta tulleita riskejä vuoden 2024 aikana. Prosessi jatkuu vielä vuonna 2025. Kestävyyteen liittyviä riskejä ei ole toistaiseksi asetettu tärkeysjärjestykseen suhteessa muihin riskeihin. Bittiumin olennaisuusarviointi hyväksyttiin hallituksen toimesta ja sen tulokset on hyväksytty tarkastusvaliokunnan ja konsernin hallituksen toimesta. Bittiumin vastuullisuusorganisaatio koordinoi vastuullisuudenprosesseja ja niiden implementointia toimintoihin ja prosesseihin.  Mahdollisuuksien tunnistamis-, arviointi- ja hallintaprosessia ei ole toistaiseksi sisällytetty Bittiumin johtamisprosessiin, mutta se tullaan sisällyttämään vuoteen 2027 mennessä.

Kuvaus ilmastoon liittyvien olennaisten vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien tunnistamis- ja arviointiprosesseista (E1 IRO-1)

Ympäristöön liittyvät haitalliset vaikutukset tunnistetaan vuosittain tarkasteltavan kaksoisolennaisuusmäärittelyn yhteydessä sekä jatkuvana toimintana Bittiumin riskienhallintaprosessin mukaisesti.  Tätä haitallisten vaikutuksien hallinnan prosessia toteutetaan johtamis-, hallinta-, tuoteliiketoiminta- ja projektitasolla sekä toimittajarajapinnassa. Vuonna 2024 Bittium toteutti laajemman ilmastoriskien arvioinnin ja skenaarioanalyysin arvioidakseen omaan toimintaan ja arvoketjuun liittyviä fyysisiä ilmastoriskejä sekä siirtymäriskejä. 

Bittium raportoi vaikutuksia kolmella eri aikajänteellä: lyhyt 0–1 vuotta, keskipitkä 1–5 vuotta ja pitkä eli 5 vuodesta eteenpäin. Fyysiset riskit arvioitiin soveltaen niin, että lyhyt ja keskipitkä aikaväli yhdistettiin (vertailukaudet 2020–2040 ja 1990–2020). Pitkän aikavälin muutoksia tarkasteltiin skenaariossa vuosina 2040–2060. Aikajänteen valinta pohjautuu Bittiumin tuotteiden elinkaareen, joka on pisimmillään noin 15 vuotta.  Alueellisesti arviointi tehtiin suhteessa toimintaan ja riskiä aiheuttavan ilmiön ominaisuuksiin.

Bittiumin ilmastoriskit on arvioitu laskemalla konsernin kokonaishiilijalanjälki GHG-protokollan ohjeistuksen mukaisesti. Tavoitteena on ollut tunnistaa merkittävimmät riskit ja vaikutukset ilmastoon. Tosiasialliset päästöt on laskettu E1-6-tiedonantovaatimusten mukaisesti. Mahdolliset tulevat kasvihuonekaasupäästöt on arvioitu huomioiden yrityksen liikevaihdon tavoiteltu vuosittainen kasvu. Bittiumin fyysiset ilmastoriskit on arvioitu RCP8.5 (Representative Concentration Pathway) -mukaisessa skenaariossa, joka vastaa 4 asteen lämpenemistä. Tässä skenaariossa ilmastonmuutos on voimakkain, joten sillä on suurin vaikutus Bittiumin tuotesuunnitteluun kattaen skenaarioista parhaiten mahdolliset riskit. Skenaariota tarkasteltiin käyttäen EU:n Copernicus-tietopalvelua ja YK:n hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n (the Intergovernmental Panel on Climate Change) tietopalvelua. Lisäksi analyysissä on käytetty muita soveltuvia lähteitä kuten maailmanlaajuisen keskuspankkien ja valvojien yhteistyöverkoston NGFS-materiaaleja (Network for Greening the Financial System). Herkkyyttä ja sopeutumiskykyä riskeille nykyhetkessä on arvioitu hyödyntäen Bittiumin riskivaikutusten viitekehystä. Altistuminen on arvioitu ilmastodataan perustuen arvioimalla tapahtumien esiintymistaajuutta, voimakkuutta ja muutoksen suuruutta ilmaston lämmetessä.

Bittiumin siirtymäriskit arvioitiin aiemmin kuvattujen aikajänteiden lisäksi pitkän aikavälin osalta vuoteen 2060 asti skenaarioiden mukaisesti. Alueelliset erot huomioitiin arvioinnissa maanosien tarkkuudella. Siirtymätapahtumat arvioitiin Pariisin sopimuksen mukaisessa skenaariossa (alle kahden asteen lämpeneminen). Skenaariossa siirtymäriskit muodostuvat sellaisista liiketoiminta-aktiviteetista, jotka eivät ole vielä yhteensopivia ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen kanssa. Bittiumin tuotekehitykselle ilmastoneutraaliin tuotantoon siirtyminen aiheuttaa suurimman muutoksen ja siten kattaa laajimmin mahdolliset riskit verrattuna muihin skenaarioihin. Bittiumin siirtymäriskien arviointi perustui uusimpien institutionaalisten tahojen, kuten maailmanlaajuisen keskuspankkien ja valvojien yhteistyöverkoston luomille skenaarioanalyysien tuloksille. Tulokset on luokiteltu siirtymäriskeihin ja -mahdollisuuksiin. Altistumisen arviointi tehtiin laadullisena kuvauksena huomioiden siirtymätapahtuman kesto ja tapahtuman kohdistuminen Bittiumin toimintaan. Hyvin epätodennäköiset tapahtumat rajattiin pois skenaarioanalyysistä.

Ennakoitujen taloudellisten vaikutusten arvioinnissa hyödynnetään siirtymäsäännöstä, ja taloudelliset vaikutukset raportoidaan ensimmäisen kerran vasta toisena raportointivuotena. Riskien taloudellinen olennaisuus määriteltiin toistaiseksi niin, että ainoastaan sellainen ilmiö tai tapahtuma, joka vaikuttaa tuotesuunnitteluun tai on aiemmin aiheuttanut merkittäviä taloudellisia vaikutuksia, on olennainen. Olennaisille riskeille toteutettiin skenaarioanalyysi, jonka pohjalta määritettiin kuinka todennäköisiä riskejä ja mahdollisuuksia aiheuttavat tapahtumat ovat määritetyillä aikaväleillä. Hyvin epätodennäköisiksi arvioidut tapahtumat rajattiin pois. Fyysisten riskien altistumisen pisteytyksessä huomioitiin, kuinka usein ilmiö esiintyy kyseisellä alueella. Vaikutus määritettiin toiminnan haavoittuvuutena kyseistä ilmiötä kohtaan ja todennäköisyys vastaamaan altistumista jollekin luonnonilmiölle. Ensimmäisenä raportointivuonna olennaisille fyysisille riskeille määritettiin pisteytys vain teknisen suorituskyvyn perusteella ja myöhemmin huomioidaan myös taloudellinen vaikutus. Fyysisten riskien vaikutukselle tehtiin myös laadullinen kuvaus, joka sisältää tietoa siitä, miten tapahtuma voisi vaikuttaa kassavirtaan.

Siirtymäriskien ja -mahdollisuuksien tapauksessa oli mahdotonta määritellä tarkkaa todennäköisyyttä. Olennaiseksi luettiin kaikki esille nousseet siirtymäriskit, pois lukien hyvin epätodennäköiset riskit ja mahdollisuudet. Ensimmäisenä raportointivuonna olennaiset siirtymäriskit arvioitiin ainoastaan laadullisena kuvauksena sisältäen vaikutukset kassavirtaan. Kuvauksissa huomioitiin myös resurssit, joista Bittium on riippuvainen, kuten luonnonvarat ja työvoima. Tapahtumien todennäköisyyttä Bittiumille ja taloudellisten vaikutusten suuruutta arvioidaan tarkemmin vuosien 2025–2026 aikana. Olennaisten riskien vakavuus eli riskitaso määriteltiin pisteyttämällä hyödyntäen Bittiumin kaksoisolennaisuuden analyysissä käytettyä pisteytysmenetelmää, jossa vaikutus ja todennäköisyys arvioitiin asteikolla 1–5 ja kerrottiin keskenään.

Ei-olennaisiksi arvioitujen aiheiden arvioinnista

Ei-olennaiseksi Bittiumin osalta arvioitiin seuraavat aiheet: ESRS E2 Pilaantuminen, ESRS E3 Vesivarat ja merten luonnonvarat, ESRS E4 Biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemit ja ESRS S3 Vaikutusten kohteena olevat yhteisöt.

Bittium tunnisti osana kaksoisolennaisuusanalyysiään vaikutuksia, riskejä ja mahdollisuuksia ottaen huomioon konserni sijainnin, toiminnan, toimialan ja liiketoimen rakenteen. Bittiumin toiminta on globaalia. Bittiumin toiminnassa komponentit hankitaan toimittajilta eikä sen omassa tuotannossa käytetä merkittävää määrää vettä. Oma toiminta ei näin ollen ole sidoksissa suureen vedenottoon tai elinympäristöjen heikentämiseen maa- tai metsätalouden tai rakentamisen kautta. Olennaisuusanalyysin yhteydessä käytetty kumppani järjesti kaksi työpajaa, jossa tunnistettiin ja arvioitiin Bittiumin vaikutuksia luontoon ja yhteiskuntaan sekä näistä vaikutuksista sekä luonnosta ja yhteiskunnasta nousevia riskejä ja mahdollisuuksia (kaksoisolennaisuus). Lisäksi toteutettiin sidosryhmähaastatteluja. Näiden perusteella laadittiin kaksoisolennaisuusarviointi, jossa tunnistettiin Bittiumin keskeiset vastuullisuusteemat.  Erityisiä sidosryhmäkuulemisia vaikutusten kohteena oleville yhteisöille ei ole järjestetty. Bittiumin raportointi sekä varmennus prosessin aikana E2 aihekohtainen standardi todettiin epäolennaiseksi huolta aiheuttavien aineiden vähäisen määrän vuoksi.

Bittiumin toimipisteet sijaitsevat Suomessa, pääosin kaupunkimaisilla alueilla, joita ei luokitella biologisen monimuotoisuuden kannalta herkiksi alueiksi tai suoja-alueiksi, koska alueet ovat toimisto- ja liiketilakäyttöön kaavoitettuja alueita ja tuotantolaitoksia. Kaavoitusvaiheessa alueiden luontoarvoja pyritään arvioimaan ja Bittium nojaa skenaarioissaan näihin kaavoittavan tahon teettämiin selvityksiin. Rakennustoimintaa, kiinteistöjen kehittämiseen liittyvää toimintaa tai maa- ja metsätaloutta Bittiumilla ei ole. Vaikutukset vesivaroihin ja merten luonnonvaroihin luontotyyppien ja lajien elinympäristöjen heikkenemiseen ovat mahdollisia arvoketjun ylävirrassa, mutta Bittiumin tietoon ei ole tullut hankintaketjuun liittyviä, merkittäviä ympäristövaikutuksia. Edellä kuvatut vaikutukset on olennaisuuden arvioinnin vaiheessa arvioitu vähäisiksi eikä korjaavia, biologiseen monimuotoisuuteen liittyviä toimia ole todettu olevan tarpeen tehdä

Kuvaus resurssien käyttöön ja kiertotalouteen liittyvien olennaisten vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien tunnistamis- ja arviointiprosesseista (E5 IRO-1)

Resurssien käyttöön ja kiertotalouteen liittyviä arvoketjun näkemyksiä kerättiin ulkoisissa sidosryhmähaastatteluissa, joihin osallistui Bittiumin toimittajia, asiakkaita, yhteistyökumppaneita, työterveyspalveluiden toimittaja sekä osakkeenomistaja. Oman henkilöstön sekä operatiivisen toiminnan näkemyksiä kerättiin osallistamalla keskeisiä sisäisiä avainhenkilöitä työpajoihin ja järjestämällä henkilöstölle suunnattu vastuullisuuteen liittyvä kysely.  Vaikutuksia, riskejä ja mahdollisuuksia resurssien sisään- ja ulosvirtauksiin sekä jätteeseen tunnistettiin arvoketjun läpi kattaen Bittiumin merkittävimmät toimittajat, tärkeimmät yhteistyökumppanit, asiakkaat, omistajat sekä oma henkilöstö. Vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien kartoittamisen aikana tehtiin liiketoimintamallia tarkastelemalla oletuksia siitä, missä kohtaa arvoketjua tosiasialliset ja mahdolliset vaikutukset, riskit tai mahdollisuudet esiintyvät.

E5 kiertotalous teeman osalta vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien kartoituksessa on erityisesti huomioitu Bittiumin tuotteiden sisältämien osien ja raaka-aineiden valmistuksen, jalostuksen ja kuljetuksen tuottamat vaikutukset toimitusketjusta. Oman toiminnan ja arvoketjun loppuosan vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien osalta on huomioitu Bittiumin tuotteiden kestävyys, kierrätettävyys sekä loppukäyttö. Erityisenä menetelmänä mitattiin oman toiminnan tuottaman jätteen määrää. Oman toiminnan ja arvoketjun loppupään osalta kartoituksen oletuksena on ollut että tuotteita käytetään ja poistetaan Bittiumin antaman ohjeistuksen mukaisesti.

Yrityksen kestävyysselvityksissä huomioon otetut ESRS-standardien tiedonantovaatimukset (IRO-2)

Kaksoisolennaisuusanalyysissa tunnistettiin ja priorisoitiin Bittiumille olennaiset kestävyysseikat kahdesta näkökulmasta: Bittiumin vaikutukset ihmisiin ja ympäristöön sekä kestävyysseikkojen taloudelliset riskit ja mahdollisuudet suhteessa Bittiumiin. Olennaisten vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien arvioinnissa otettiin huomioon kestävyysseikkoihin kohdistuvat riskit ja mahdollisuudet sekä näiden todennäköisyydet. Kunkin tunnistetun vaikutuksen, riskin ja mahdollisuuden todennäköisyys ja mahdollisen vaikutuksen vakavuus on arvioitu asteikolla 1–5. Kullekin vaikutukselle, riskille ja mahdollisuudelle on saatu yhteenlaskettu arvo olennaisuuden merkittävyyden arvoasteikolla matala, kohtalainen, korkea ja kriittinen. Olennaisuuden kynnysarvo oli korkea (ja kriittinen).   

Lisätietoa kaksoisolennaisuusanalyysistä on saatavilla tiedonantovaatimuksessa IRO–1 Kuvaus olennaisten vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien tunnistamis- ja arviointiprosesseista.