ESRS S2 – Arvoketjun työntekijät
Olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet
S2. Arvoketjun työntekijät
Osa-aihe ja osaosa-aihe | Kuvaus | Kielteinen/ Myönteinen/ Riski/ Mahdollisuus | Arvoketjun vaihe, johon vaikuttaa | Aikahorisontti |
---|---|---|---|---|
Muut työhön liittyvät oikeudet: Pakkotyö | Mahdolliset ihmisoikeusrikkomukset (lapsityövoima, pakkotyö, huonot työolosuhteet) Bittiumin arvoketjussa voivat aiheuttaa merkittäviä taloudellisia seuraamuksia ja mainehaittaa Bittiumille muun muassa asiakas- tai toimittajasuhteiden muutosten kautta. | Tosiasiallinen taloudellinen riski ja mahdollinen kielteinen ihmisoikeusvaikutus | Ylävirta | Kaikki |
Siirtymäsäännösten käyttö ESRS 1 -standardin lisäyksen C mukaisesti
Bittium on päättänyt käyttää siirtymäsäännöstä ESRS 1 -standardin lisäyksen C mukaisesti S2-standardin alaisten tietojen osalta ja ilmoittaa, että osa S2:n mukaisista kestävyysaiheista on arvioitu olennaisiksi yrityksen olennaisuuden arvioinnin perusteella. Bittium tulee antamaan lyhyen kuvauksen siitä, miten kyseisiin seikkoihin liittyvät yrityksen vaikutukset otetaan huomioon liiketoimintamallissa ja strategiassa. Tämä vähimmäistietoraportointi sisältää myös lyhyen kuvauksen kyseisiin seikkoihin liittyvistä: Bittiumin aikasidonnaisista tavoitteista ja edistymisestä näiden tavoitteiden saavuttamisessa, toimintaperiaatteista ja toimista, joita Bittium on toteuttanut tosiasiallisten tai mahdollisten haittavaikutusten ehkäisemiseksi, lieventämiseksi, korjaamiseksi tai poistamiseksi sekä tällaisten toimien tulokset ja kyseisten seikkojen kannalta merkitykselliset mittarit.
Olennaisiksi arvioidut, arvoketjun työntekijöihin liittyvät kestävyysseikat
Bittiumin arvoketjun työntekijät koostuvat tavarantoimittajien työntekijöistä, joista suurin osa on tuotannossa tarvittavien komponenttien valmistuksen, niiden kuljetuksen tai välillisesti niihin liittyvän alkutuotannon parissa työskenteleviä henkilöitä. Bittiumin arvoketjuun kuuluu myös hankittuihin palveluihin kuten siivous-, työterveys- ja kuljetuspalveluihin liittyvissä tehtävissä työskenteleviä henkilöitä ja ostopalvelujen kautta hankittua kausittaista lisätyövoimaa kuten konsultteja.
Bittiumin olennaisten vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien tunnistamis- ja arviointiprosessissa seuraava riski nousi olennaiseksi:
Osa-aihe | Osaosa-aihe | Vaikutus, riski tai mahdollisuus |
---|---|---|
Muut työhön liittyvät oikeudet | Pakkotyö | Mahdolliset ihmisoikeusrikkomukset (kuten lapsityövoima, pakkotyö, huonot työolosuhteet) Bittiumin arvoketjussa voivat aiheuttaa merkittäviä taloudellisia seuraamuksia ja mainehaittaa Bittiumille muun muassa asiakas- tai toimittajasuhteiden muutosten kautta. (Ylävirta, riski) |
Olennaisuuden arvioinnissa todettiin, että ihmisoikeusrikkomuksia voisi tapahtua Bittiumin toimitusketjussa etenkin, jos tuotteissa käytetyt mineraalit olisivat peräisin konflikti- tai riskialueilta. Merkittävä osa Bittiumin hankkimista komponenteista tulee Kiinasta, jossa ihmisoikeusrikkomuksia on tunnistettu kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen toimesta monilla alkutuotannon ja jatkojalostuksen toimijoilla. Riskialueilla valvonnan merkitys korostuu, sillä puutteellinen näkyvyys arvoketjun työntekijöiden työoloihin lisää riskejä. Vaikka toimittajilta vaaditaan tietoja, niiden oikeellisuutta on haastavaa varmentaa. (Tarkempi kuvaus olennaisten vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien tunnistamis- ja arviointiprosessista on annettu osiossa ESRS 2.)
Komponenttien hankinta on keskeinen osa Bittiumin liiketoimintamallia. Ulkopuolisten toimittajien laaja joukko ja hankintojen merkittävä määrä lisäävät riskiä sille, että toimittajaketjussa voi paikoin esiintyä puutteita kuten ihmisoikeusrikkomuksia, vaikka Bittiumin uusien toimittajien arviointivaiheessa ja jo hyväksyttyjen toimittajien jatkuvassa seurannassa arvioidaan toimittajiaan työlakien ja -asetusten noudattamista. Bittiumin kasvustrategian toteutuessa tuotantomäärien oletetaan kasvavan, mikä voi luoda riskin mahdollisten työtapaturmien tai muiden terveysriskien lisääntymiseen.
Toisaalta tavoiteltaessa skaalautuvampaa tuotantoa investoimalla toimittajien tuotannon automaation lisäämiseen, toiminta virtaviivaistuu, mikä johtaa oletettavasti tuottavuuden kasvuun ja työn tarkkuuden paranemiseen, mutta myös työntekijöiden rasituksen vähenemiseen ja parempiin työoloihin. Nämä vaikutukset kohdistuisivat arvoketjun osalta komponenttituotantoon eivätkä vaikuttaisi arvoketjun alavirran toimijoihin kuten kuljetusyritysten työntekijöihin samassa laajuudessa. Tunnistetun riskin osalta esille nousivat ihmisoikeuksien huomioiminen koko arvoketjussa etenkin hankintojen kautta sekä näihin liittyvät toimintaperiaatteet. Kun Bittium huolehtii, että toimittajaketjun työntekijät ovat mahdollisimman asianmukaisesti koulutettuja ja ohjeistettuja, toimitusketjusta voi tulla joustavampi ja mukautuvampi muutoksiin. Hankintoihin liittyvillä toimintaperiaatteilla pyritään estämään pakkotyön ja lapsityövoiman käyttöä arvoketjussa ja edistämään hyviä työoloja. Huolehtimalla toimittajien työntekijöiden hyvinvoinnin, työolosuhteiden sekä työturvallisuuden edistämisestä Bittium pyrkii mahdollistamaan toimitusketjujensa eettisyyden, millä voi olla positiivisia vaikutuksia brändiin sekä asiakkaiden houkuttelemiseen.
Olennaisiin kestävyysseikkoihin liittyvät tavoitteet
Bittiumilla ei ole ollut arvoketjun työntekijöihin liittyviä aika- ja tulossidonnaisia tavoitteita vuodelle 2024. Yhtiö on asettanut vastuullisuusstrategiassaan tavoitteita vastuullisuustyölleen vuosille 2025–2028. Strategiantyöhön ja tavoitteiden asettamiseen on osallistettu Bittiumin johtoa ja eri toimintojen vastuuhenkilöitä. Bittium on asettanut pitkän tähtäimen tavoitteekseen arvoketjun työntekijöiden työolojen ja oikeuksien turvaamisen arvoketjussa. Vuoden 2025 toimenpiteiksi on suunniteltu toimittajasuhteiden kehittäminen vastuullisuusnäkökulmasta. Bittiumin päämääränä on, että kestävän kehityksen strategia ohjaa hankintastrategiaa ja vastuullisuus on implementoitu hankintatoimintoihin ja -prosesseihin.
Bittiumin aika- ja tulossidonnaisena tavoitteena on koko toimittajaketjun säännönmukaisten vastuullisuusarviointien toteuttaminen vuoteen 2027 mennessä. Tähän liittyvänä toimena on vastuullisten, eettisten toimitusketjujen nykyistäkin tehokkaampi varmistaminen arviointiprosessien toteutuksesta huolehtimalla. Vuodelle 2025 Bittium on asettanut tavoitteekseen jatkaa kriittisten tunnistettujen toimittajien kohdalla arvoketjun työntekijöiden työolojen ja oikeuksien turvaamiseen liittyvien riskien tunnistamista. Tämän tavoitteen arvioimiseen tullaan käyttämään mittareina tehtyjen auditointien sekä auditoitujen toimittajien määrää. Kaikki Bittiumin arvoketjun työntekijöihin liittyvät tavoitteet kattavat yrityksen oman toiminnan ja arvoketjun ja siihen liittyvät olennaiset maantieteelliset alueet. Edistymisen arvioinnin perusvuotena tullaan käyttämään vuotta 2024. Tavoitteiden määrittelyssä on hyödynnetty Bittiumin arvoketjuun liittyviä vaikutuksia pohjautuen kaksoisolennaisuuden arvioinnissa tunnistettuihin haasteisiin liittyen muun muassa arvoketjun vaikutusten läpinäkyvyyteen ja datan keräämiseen.
Olennaisiin kestävyysseikkoihin liittyvät toimintaperiaatteet
Bittium on sitoutunut toimimaan eettisissä periaatteissaan (Code of Conduct) kuvattujen toimintaperiaatteiden ja arvojen mukaisesti. Tunnistetuilta kriittisiltä palvelun- ja tavarantoimittajilta edellytetään sitoutumista vastuulliseen liiketoimintatapaan ja niiden tulee noudattaa Bittiumin eettisiä periaatteita sekä toimittajaohjeistoa ja -vaatimuksia (Bittium Supplier Manual). Ohjeisto sisältää keskeisimmät politiikat, toimintatavat ja vaatimukset Bittiumin toimitusketjulle. Eettisissä periaatteissa ja toimittajaohjeistuksissa asetetut vaatimukset liittyvät muun muassa liiketoimintatapoihin, korruptionvastaisuuteen, lapsityövoiman ja pakkotyön kieltämiseen, ympäristöasioihin, työturvallisuuteen ja ihmisoikeuksiin sisältäen materiaalikohtaiset edellytykset. Toimintaperiaatteet ovat osa Bittiumin laatu-, ympäristö- ja tietoturvallisuudenhallintajärjestelmiä. Toimittajan sitoutuminen eettiseen toimintaan, sovellettavien kansallisten ja kansainvälisten lakien noudattaminen sekä ihmisoikeuksien kunnioittaminen ovat edellytyksenä toimittajan hyväksymiselle. Bittiumin eettisissä periaatteissa sitoudutaan noudattamaan Kansainvälisen työjärjestön (ILO) yleissopimusta ja YK:n yleissopimusta lapsen oikeuksista ja ihmisoikeuksien yleismaailmallista julistusta.
Bittiumin eettiset periaatteet sekä sopimusehdot kattavat arvoketjun alku- ja loppupään toimijat ja kaikki maantieteelliset alueet, joilta Bittium tekee hankintoja. Bittiumin eettiset periaatteet ja toimittajaohjeisto ovat kaikkien sidosryhmien saatavilla julkisesti yrityksen verkkosivuilla. Bittiumin toimintaperiaatteiden toteuttamisesta vastaavat toimitusjohtaja, hallitus sekä liiketoimintasegmenttien operatiivinen johto, mutta koko organisaatio osallistuu toimintaperiaatteiden jalkauttamiseen. Bittium on integroinut eettiset ja sosiaaliset näkökohdat osaksi hankintaprosessiansa. Yhtiö pyrkii edistämään yhteiskuntavastuuta, mitä edellytetään myös yhtiön tunnistetuilta kriittisiltä toimittajakumppaneilta. Bittiumilla on käytössä kattavat hankintoihin liittyvät ohjeet, joissa on määritelty muun muassa hankintojen eettiseen ja kestävään näkökulmaan sekä toimittajaketjun riskien hallintaan liittyviä seikkoja (Bittium Procurement Policy). Palvelu- ja tavarantoimittajien valintaa ja laadunvalvontaa ohjaavia dokumentteja ovat erilaiset toimittajien tarkistus- ja arviointilistat ja manuaalit sekä yleiset sopimusehdot.
Olennaisiin kestävyysseikkoihin liittyvät toimet ja resurssit
Bittium on laatinut tunnistetuille kriittisille palvelun- ja tavarantoimittajilleen sopimusehdot, joita pyritään soveltamaan Bittiumin tekemiin ostotilauksiin. Soveltamisaste on riippuvainen toimittajan sopimuksen hyväksyntäasteesta. Yleisiin ehtoihin sisältyy muun muassa ehtoja, jotka koskevat väärennettyjen materiaalien välttämistä, konfliktialueiden mineraaleja, vaatimustenmukaisuustodistusta sekä korruption torjuntaa ja kaupan sääntöjen noudattamista. Vuonna 2024 Bittium on pyytänyt kriittisiltä tunnistetuilta toimittajilta lisävakuuden, että he eivät käytä tuotannossaan materiaaleja, jotka ovat peräisin Venäjältä tai Valko-Venäjältä.
Bittiumin arvoketjun työntekijöihin kohdistuvien olennaisten riskien ja niiden hallinnan kannalta tunnistettujen kriittisten toimittajien valinta on keskeisessä roolissa, jotta toimittajiksi valikoituisi vastuullisesti ja ihmisoikeusnäkökulmat huomioiden työvoimaansa hyvin kohtelevia toimittajia. Tätä tukemaan Bittiumilla on käytössään toimittajan valintaprosessi. Toimittajiin liittyviä riskejä seurataan ja hallitaan jatkuvasti. Osana jatkuvaa toimittajakannan hallintaa Bittium tekee auditointeja pääasiassa havaittujen riskien tai suorituskyvyssä olevien puutteiden vuoksi sekä silloin, kun Bittiumin tarpeet tai toimittajan tarjonta ja kyvykkyydet muuttuvat. Kun se arvioidaan tarpeelliseksi, Bittium määrittelee toimittajalle säännöllisen auditointirutiinin.
Toimittajakannan ja toimittajadatan tehokkaamman hallinnan edistämiseksi Bittium on jatkanut toimittajahallintatyökalun kehittämistä vuonna 2024. Vaikka suurimmat ihmisoikeusriskit keskittyvätkin arvoketjun alkupäähän, myös arvoketjun loppupään toimijoilta kuten kuljetuspalveluita tarjoavilta toimijoilta edellytetään selvityksiä muun muassa työoloihin ja -turvallisuuteen liittyen. Osa vaatimuksista ei välttämättä kuitenkaan koske kaikkia toimittajia. Bittium määrittelee suorittamissaan toimittaja-arvioinneissa, onko olemassa toimialakohtaisia vaatimuksia, joita toimialan takia ei voida soveltaa. Vuoden 2024 aikana Bittiumin tietoon ei ole tullut ihmisoikeusrikkomuksia arvoketjussaan.
Toimittajalla on oltava ajan tasalla oleva dokumentoitu riskienhallintajärjestelmä, jolla varmistetaan, että riskit tunnistetaan, analysoidaan, hallitaan, ehkäistään ja seurataan tehokkaasti. Bittiumin kriittisillä toimittajilla tulee olla dokumentoidut työturvallisuusmenetelmät ja -käytänteet sekä dokumentoidut ja toteutetut turvallisuusperiaatteet, jotka kattavat rakennukset, työntekijät, toiminnot, asiakirjat ja tietojärjestelmät. Bittium edellyttää tunnistetuilta kriittisiltä toimittajiltaan ajantasaista, dokumentoitua laadunhallintajärjestelmää, jolla varmistetaan laadun tehokas suunnittelu, hallinta ja valvonta. Laadunhallintajärjestelmän on täytettävä ISO 9001:n, AQAP 2110:n, ISO 13485:n tai muun asianomaiseen Bittiumin liiketoimintaan sovellettavan kansainvälisesti tunnustetun standardin tai regulaation kuten ISO 27001:n tai MDR:n (Medical Device Regulation) vaatimukset. Toimittajalla on oltava dokumentoitu sisäinen auditointiohjelma laadunhallintajärjestelmäänsä ja toimintaansa varten. Toimittajien työntekijöihin liittyvät seikat kirjataan tunnistettujen kriittisten toimittajien kanssa solmittavaan hankintasopimukseen (General Purchase Agreement) tai vastaavaan sopimukseen, ja niiden noudattamista tarkastellaan ja arvioidaan toimittajavierailujen ja auditointien yhteydessä (mm. Bittium Supplier Audit Assessment Checklist). Auditointi suoritetaan aluksi itsearviointina Bittiumin toimittajavaatimuksia vasten, jonka jälkeen toimittajan kanssa käydään läpi tarkentavia selvityksiä. Tarvittaessa toimittaja voidaan auditoida paikan päällä Bittiumin toimesta. Toimittaja-auditointeja tehtiin yhteensä 6 kappaletta ja itsearviointeja yhteensä 6 kappaletta vuoden 2024 aikana.
Bittiumin Whistleblowing-ilmoituskanava tarjoaa myös arvoketjun työntekijöille mahdollisuuden ilmoittaa Bittiumille epäillyistä väärinkäytöksistä luottamuksellisesti. Vuoden 2024 aikana 1 Whistleblowing-ilmoitus tehtiin arvoketjuun liittyen ja se hoidettiin asianmukaisin toimenpitein. Tarkempi kuvaus kanavasta löytyy osiosta G1.
Olennaisiin kestävyysseikkoihin liittyvät mittarit
Bittiumin vuorovaikutus toimittajien kanssa tapahtuu sekä toimittajien valintaprosessin että myöhemmin laadun seurannan kuten auditointien yhteydessä, ja näin arvoketjun työntekijöihin liittyvien, toiminnan tuloksena mahdollisesti saatujen kokemusten ja parannusten yksilöinti ja mittaaminen mahdollistuvat. Bittiumin toimittajiin liittyvien ohjeistusten noudattamista on arvioitu vuonna 2024 toimittajien itsearviointien sekä kriittisten toimittajien auditointien perusteella. Bittiumin tietoon ei ole saatettu arvoketjun alku- ja loppupään osalta sellaisia arvoketjun työntekijöihin liittyviä tapauksia, joissa ei olisi noudatettu yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevien Yhdistyneiden kansakuntien ohjaavia periaatteita, työelämän perusperiaatteista ja oikeuksista annettua ILO:n julistusta tai monikansallisille yrityksille annettuja OECD:n toimintaohjeita. Vuoden 2024 aikana Bittium ei havainnut omassa eikä alihankkijoidensa toiminnassa rikkeitä tai poikkeamia liittyen lapsityövoiman käyttöön, pakkotyöhön, epäasiallisiin kurinpitotoimiin, ruumiilliseen kuritukseen tai henkilöstön terveydentilaa syrjivään tapaan.
Bittium auditoi tunnistetut kriittiset tuotantomateriaalitoimittajansa säännöllisesti vuosittaisen auditointisuunnitelman (Supplier Audit Plan) mukaisesti. Toimittaja-auditointien yhteydessä arvioidaan myös toimittajien työntekijöiden hyvinvointia, työolosuhteita ja työturvallisuutta (Bittium Supplier Audit Assessment Checklist). Mikäli edellä mainituissa asioissa huomataan puutteita, toimittajaa pyydetään tekemään korjaavat toimenpiteet ja todentamaan ne. Mittarina toimii havaittujen puutteiden määrä. Toimittajan vaatimustenmukaisuus tarkistetaan toimittajakyselyillä, pyydetyillä itsearvioinneilla ja Bittiumin tai kolmannen osapuolen suorittamilla auditoinneilla. Bittium voi suorittaa toimittajan auditoinnin, joka koskee johtamisjärjestelmää, teknologiaa, prosessia tai tuotetta sekä turvallisuusjohtamisjärjestelmää. Pitkällä tähtäimellä Bittium on asettanut tavoitteekseen arvoketjun työntekijöiden työolojen ja oikeuksien turvaamisen. Tämän tavoitteen arvioimiseen tullaan käyttämään mittareina tehtyjen auditointien sekä auditoitujen toimittajien määrää, joiden systemaattista läpikäyntiä yhtiö jatkaa vuonna 2025.